Τηλεόραση|16.03.2020 14:28

Δημήτρης Μιχαλέλης: Στο Open έχουµε µία από τις καλύτερες δηµοσιογραφικές οµάδες της τηλεόρασης

Αλέξης Μίχας

Σε µια εποχή που µεγάλα θέµατα της εσωτερικής και της διεθνούς επικαιρότητας απασχολούν καθηµερινά την κοινή γνώµη, το Open, ανοιχτό στην κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της για συνεχή, αµερόληπτη και µε γρήγορα αντανακλαστικά ενηµέρωση. Αλλωστε, το τηλεοπτικό κοινό δίνει καθηµερινά ψήφο εµπιστοσύνης στο ενηµερωτικό πρόγραµµα του σταθµού και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις µετρήσεις τηλεθέασης. Οι πρωινές ενηµερωτικές εκποµπές «Ωρα Ελλάδος 05.30» και «Ωρα Ελλάδος 07.00» τις καθηµερινές αλλά και το «Τώρα ό,τι συµβαίνει» τα Σαββατοκύριακα σηµειώνουν σαφή αύξηση τηλεθέασης σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τα δελτία ειδήσεων του σταθµού.

O γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενηµέρωσης του Open, Δηµήτρης Μιχαλέλης, µε δήλωσή του στο «TV Εθνος» αναφέρεται στην απόφαση του σταθµού να ενισχύσει περαιτέρω το ενηµερωτικό του πρόγραµµα. «Στο δεύτερο µισό της τηλεοπτικής σεζόν το Open αποφάσισε να ενισχύσει τον τοµέα της ενηµέρωσης. Αρχικά µε τη δηµοσιογραφική ενίσχυση της εκποµπής "Μεσηµέρι #Yes" και µε τη συνεργασία του "Εθνους της Κυριακής" και του "ethnos.gr". Κυρίως, όµως, µε τη µεταφορά του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στις 19:30, η οποία δηµιούργησε την ανάγκη προσθήκης ενός νέου ενηµερωτικού προγράµµατος πριν από το δελτίο ειδήσεων, έτσι ώστε να καλύπτεται πλήρως και µε επάρκεια η καθηµερινή ειδησεογραφία αλλά και η ανάλυση πίσω από την "είδηση". Πρόκειται για την εκποµπή "Open Ελλάδα".

T

H ενηµέρωση στο Open στους 20 µήνες λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθµού απέδειξε πως είναι ισχυρή. Προφανώς και δεν αποτυπώνεται επακριβώς στα ποσοστά τηλεθέασης, αλλά αυτό είναι πολύ σχετικό. Τόσο σε επίπεδο απήχησης προς το τηλεοπτικό κοινό όσο και σε ρεπορτάζ, η ενηµέρωση στο Open έχει αποδείξει πως δεν είναι µόνο ανταγωνιστική, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις υπερέχει του ανταγωνισµού. Είναι λοιπόν η στιγµή να βρεθούµε απέναντι απ’ όλα τα κανάλια.

Και το τηλεοπτικό κοινό, µε την ευθύνη που το διακρίνει, να διαλέξει τι είδους ενηµέρωση θέλει. Οι δηµοσιογράφοι µας, οι ανταποκριτές µας στο εξωτερικό και το τεχνικό επιτελείο συνθέτουν µια πολύ καλή οµάδα, καλύτερη από πολλά κανάλια. Το δε "ενηµερωτικό µας προϊόν" είναι από τα καλύτερα που αυτήν τη στιγµή προσφέρονται στην ελληνική τηλεόραση. Εννοείται ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά, καθώς πολλές είναι οι δυνατότητες του έµψυχου δυναµικού του Open. Οι µετρήσεις δεν είναι αυτές που θα θέλαµε. Κυρίως, θεωρώ πως δεν αντικατοπτρίζουν τη δουλειά των δηµοσιογράφων µας. Η τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων και των ενηµερωτικών εκποµπών µπορεί να συγκριθεί σε δύο και µόνο επίπεδα: Είτε µε τον "εαυτό" µας (και το κατά πόσον βελτιωνόµαστε), είτε µε αντίστοιχα παραδείγµατα καναλιών που ήταν καινούργια και άρχιζαν τη διαδροµή τους. Υπάρχουν παραδείγµατα και από το παρελθόν νεοσύστατων σταθµών που επί σειρά ετών τα ποσοστά τους υπολείπονταν πολύ από αυτά που ήδη καταγράφει το Open σήµερα. Και να σηµειώσουµε ότι τόσο οι ενηµερωτικές εκποµπές όσο και τα δελτία ειδήσεων, σε σχέση µε την περσινή χρονιά, είναι πολύ πιο πάνω» ανέφερε στο «TV Εθνος» ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενηµέρωσης του Open, Δηµήτρης Μιχαλέλης. 

Στην πρώτη γραµµή της ενηµέρωσης το Open

Από σήμερα Δευτέρα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, που τις καθηµερινές παρουσιάζει η Νίκη Λυµπεράκη και τα Σαββατοκύριακα η Στέλλα Γκαντώνα, θα ξεκινά στις 19.30. Νωρίτερα, στις 18.00 (από Δευτέρα έως Παρασκευή), θα προηγείται η νέα ενηµερωτική εκποµπή «Open Ελλάδα» µε παρουσιαστές τον Γιώργο Καραµέρο και τον Σπύρο Χαριτάτο. Το δίδυµο ενώνεται έπειτα από εννέα χρόνια µετά την τελευταία συνεργασία τους στον ΑΝΤ1 µε την πρωινή εκποµπή «10 µε 1 µαζί». Ηταν η εκποµπή που εισήγαγε στην πρωινή τηλεόραση την τυπολογία του infotainment, συνδυάζοντας ενηµέρωση και ψυχαγωγία. Η εκποµπή «Open Ελλάδα» θα εστιάζει σε θέµατα της κοινωνικής επικαιρότητας.

Από την Τετάρτη 18 Μαρτίου στη late night ζώνη του Open εντάσσεται και η εβδοµαδιαία ενηµερωτική εκποµπή «Εκτός», µε οικοδέσποινα τη Νίκη Λυµπεράκη. Η δηµοσιογράφος βγαίνει από το στούντιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και συναντά «Εκτός» τους πρωταγωνιστές της επικαιρότητας. Πρόσωπα και θέµατα που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της ειδησεογραφίας θα παρουσιάζονται κάθε εβδοµάδα στην εκποµπή.

Το «Open Ελλάδα» ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους πολίτες

Πρεμιέρα κάνει αύριο (Δευτέρα) στις 18.00 η νέα ενημερωτική εκπομπή «Open Ελλάδα». Με τη συνδρομή του δημοσιογραφικού δυναμικού του Open, του «Εθνους» και του «ethnos.gr» οι δύο δημοσιογράφοι θα αναλύουν καθημερινά μέσα σε 90 λεπτά τα μεγάλα θέματα της κοινωνικής επικαιρότητας. Μέσω ζωντανών συνδέσεων με όλη την Ελλάδα αλλά και τους ανταποκριτές του καναλιού στο εξωτερικό, όπως και διεισδυτικών ρεπορτάζ, η εκπομπή «Open Ελλάδα» θα μεταφέρει στο τηλεοπτικό κοινό όλα όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα. Από το νέο απογευματινό μαγκαζίνο του Open δεν θα λείπουν τα σχόλια των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το πώς διαμορφώνονται οι τάσεις σε αυτά και στο Διαδίκτυο.

«Δύο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά από τηλεόραση αποφάσισαν να συναντηθούν και πάλι τηλεοπτικά» αναφέρει ο Σπύρος Χαριτάτος, και ο Γιώργος Καραμέρος προσθέτει πως «υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών. Το Open διαθέτει έναν ισχυρό ενημερωτικό τομέα με πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό. Προστεθήκαμε και εμείς σε αυτό και θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε τη δουλειά όλων των συναδέλφων μπροστά και πίσω από τις κάμερες».

Οι δύο δημοσιογράφοι εξηγούν στο «TV Εθνος» σε τι θα διαφοροποιηθεί το «Open Ελλάδα» σε σχέση με τις άλλες ενημερωτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. «Στη διάθεση των παρουσιαστών να αναδείξουν το εξαιρετικό υλικό και τη δυναμική προσπάθεια που γίνεται από τεχνικούς και δημοσιογράφους του Open. Επίσης στην εμπειρία που διαθέτουμε αλλά και στην ανάγκη να επικοινωνήσουμε αυτό που οι ίδιοι αισθανόμαστε πως πρέπει να κάνουμε. Ανάδειξη των καθημερινών προβλημάτων αλλά και των προκλήσεων των καιρών μας.

Από τον κοροναϊό μέχρι αυτά που συμβαίνουν στα σύνορά μας» λέει ο Σπύρος Χαριτάτος. «Υπάρχει μια παράλληλη ειδησεογραφική πραγματικότητα που δεν βρίσκει χώρο στην τηλεόραση. Εστιάζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και ούτε καν σε όλα. Υπάρχει ενδιαφέρον για τοπικές ειδήσεις. Δεν θα αντιμετωπίσουμε τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας με φολκλόρ λογική και διάθεση» επισημαίνει ο Γιώργος Καραμέρος, προσθέτοντας πως «υπάρχει ειδησεογραφία, υπάρχουν αγωνίες πολιτών, υπάρχουν καινούργια πράγματα που δεν βρίσκουν τον χώρο τους. Το ''Open Ελλάδα'' ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους Ελληνες». «Συζητάμε τα πάντα με τη βοήθεια των ειδικών, τη δική μας διάθεση και οπτική στα πράγματα σαν να είμαστε μια παρέα. Οχι στη λογική τού κουνάμε το δάχτυλο και κάνουμε μαθήματα επιβίωσης και βελτίωσης της καθημερινότητας από τη θέση των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Η εκπομπή είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με πνοή, με προβληματισμούς και χιούμορ. Δεν θα μπούμε σε κουτάκια» αναφέρει ο Σπύρος Χαριτάτος. «Οποιος είναι στις 6.00 το απόγευμα στο σπίτι αξίζει να συντονιστεί στη συχνότητα του Open. Θα έχουμε συνδέσεις με όλα τα σημεία του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και στον κόσμο. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Και το κάναμε αυτό και στη συνεργασία μας στο παρελθόν με τον Σπύρο» αποκαλύπτει ο Γιώργος Καραμέρος.

«Οταν μιλήσαμε με τη διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Open καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση πως υπάρχουν φωνές, υπάρχουν αγωνίες, υπάρχει όμως και ενθουσιασμός σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που δεν φθάνει στα ‘‘κεντρικά’’, όπως συνηθίζουμε να λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα. Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε μια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλές φορές ο τηλεθεατής της περιφέρειας νιώθει πως δεν φτάνουν εκεί οι κάμερες και τα μικρόφωνα» προσθέτει ο Σπύρος Χαριτάτος.

Οι δύο δημοσιογράφοι νιώθουν ευτυχείς για τη νέα τηλεοπτική συνεργασία τους εννέα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρωινής εκπομπής του ΑΝΤ1 «10 με 1 μαζί». «Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι ξανά με τον Σπύρο. Ολα αυτά τα χρόνια φυσικά είχαμε διατηρήσει μια πολύ καλή σχέση. Είναι μια δύσκολη εποχή και αναφέρομαι στα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, στον κοροναϊό και στο Μεταναστευτικό, αλλά μπορούν να ‘‘ανθίσουν’’ και πάλι ωραία πράγματα τηλεοπτικά. Είχαμε κλείσει τότε στον ΑΝΤ1 έναν κύκλο, αλλά σίγουρα δεν είχαμε εξαντλήσει όσα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί. Είμαστε στο στοιχείο μας στην ενημέρωση, στο Open» αναφέρει ο Γιώργος Καραμέρος και ο Σπύρος Χαριτάτος καταλήγει: «Συμβαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μας προβληματίζουν και μας αναστατώνουν και σκέφτεσαι ‘‘κάτσε να πάρω έναν φίλο μου να τα συζητήσω’’. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω στη συνεργασία μου με τον Γιώργο. Θα τα συζητάμε όλα καθημερινά παρέα με τους τηλεθεατές».

Στέλλα ΓκαντώναOpen TVΣπύρος ΧαριτάτοςΝίκη Λυμπεράκη