Viral|01.06.2020 13:29

«Σας αγαπάμε»: Σερίφης στο Μίσιγκαν ενώνει τη φωνή του με διαδηλωτές για τον George Floyd

Αθανασία Κουλέτα

Ανάμεσα στην οργή, τις φωνές, τα απεγνωσμένα βλέμματα, τις φωτιές και τα οδοφράγματα που έχουν γίνει καθημερινότητα στις ΗΠΑ, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, μετά τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd, από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Τσάβιν, σταδιακά κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο και κάποιες διαφορετικές εικόνες, με πρωταγωνιστές αστυνομικούς που δείχνουν ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη στους διαδηλωτές. Έτσι, μετά τους αστυνομικούς που γονάτισαν μπροστά σε διαδηλωτές στο Μαϊάμι, προσευχήθηκαν στη μνήμη του Floyd και ζήτησαν συγχώρεση για το έγκλημα του συναδέλφου τους, τον γύρο των social media κάνει τις τελευταίες ώρες ένας σερίφης στο Μίσιγκαν, ο οποίος βρέθηκε σε μία από τις διαδηλώσεις, μίλησε στο πλήθος και, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους είπε: «Αυτοί οι μπάτσοι εδώ σας αγαπούν». 

«Ο μόνος λόγος που είμαστε εδώ είναι για να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε φωνή και τέλος. Μην σκεφτείτε ούτε για μια στιγμή ότι αυτός (ο Τσάβιν) αντιπροσωπεύει τι είμαστε οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα. Βγαίνουμε έξω για να βοηθάμε ανθρώπους, όχι να κάνουμε τέτοια», είπε Chris Swanson στους συγκεντρωμένους, σε έναν λόγο που «αγκαλιάστηκε» με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα, ενώ ο κόσμος τού φώναζε «περπάτα μαζί μας». 

Προφανώς, η οργή δεν μπορεί να κατευναστεί τόσο απλά και τόσο εύκολα, καθώς η κοινότητα των μαύρων στις ΗΠΑ υπομένει για δεκαετίες διακρίσεις. Ωστόσο, μόνο καλοδεχούμενες είναι σε αυτή τη συγκυρία φωνές αστυνομικών που διαχωρίζουν τη θέση τους από τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό που χαρακτηρίζουν διαχρονικά μεγάλο μέρος των σωμάτων ασφαλείας στη χώρα. 

George FloydΗΠΑΔιαδηλώσεις