Viral|04.06.2020 11:51

Twitter: Στην αναζήτηση «ρατσιστής» εμφανίζεται πρώτος ο Τραμπ

Αθανασία Κουλέτα

Όχι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έψαχνε επιπλέον λόγους για να στοχοποιήσει κι άλλο το Twitter, αλλά μάλλον βρήκε έναν ακόμη. Μετά τη σήμανση δύο tweets του, το ένα για fake news και το άλλο για υποκίνηση βίας, στη διάρκεια των μεγαλειωδών διαδηλώσεων για τη δολοφονία του George Floyd, σειρά έχει τώρα η «ταύτιση» του ονόματος του Ντόναλντ Τραμπ με τη λέξη «ρατσιστής». 

Όπως επισημαίνει ο βρετανικός Independent, που έκανε πρώτος αυτή την αξιοσημείωτη παρατήρηση, πληκτρολογώντας κανείς στη δημοφιλή πλατφόρμα τη λέξη «ρατσιστής» στα αγγλικά, θα δει να του εμφανίζεται πρώτο το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ. Και, μπορεί για την εμφάνιση αποτελεσμάτων το Twitter να δρα «στοχευμένα», ανάλογα με τις αναζητήσεις του κάθε λογαριασμού, ωστόσο, σύμφωνα με το μέσο, το ίδιο αποτέλεσμα δόθηκε και στην περίπτωση αναζήτησης μέσω αποκρυπτογραφημένου browser ή μέσω της εφαρμογής για iOS και Android.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο αλγόριθμος αναζήτησης του Twitter προωθεί αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, εκπρόσωπος της πλατφόρμας σχολίασε σχετικά πως όταν ένας λογαριασμός αναφέρεται συχνά με έναν συγκεκριμένο όρο από τους χρήστες του μέσου, τότε ο λογαριασμός αυτός «ταυτίζεται» με τον εν λόγω όρο στη μηχανή αναζήτησης του Twitter. 

Για την Ιστορία, ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερους από 80 εκατ. ακολούθους στο Twitter, έχει απειλήσει με κλείσιμο τη δημοφιλή πλατφόρμα, υπογράφοντας διάταγμα που περιορίζει τη νομική προστασία της οποίας χαίρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα περίμενε κανείς, ωστόσο, να μην θέλει να εμφανίζεται και πάλι πρώτο το όνομά του στην αναζήτηση της λέξης «λογοκρισία». Μπορεί και όχι, βέβαια...

George FloydΝτόναλντ ΤραμπTwitterρατσισμός