Viral|05.06.2020 11:34

Μαρκ Τζέικομπς: Βία δεν είναι η σπασμένη βιτρίνα μου - Είναι η πείνα και ο ρατσισμός

Αθανασία Κουλέτα

Οι ΗΠΑ βιώνουν, από τη στιγμή της δολοφονίας του George Floyd, ιστορικές στιγμές. Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους των πόλεων, αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής και ζητώντας την αλλαγή εκείνη που θα καταστήσει ίση την αξία της ανθρώπινης ζωής για όλους, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση και την καταγωγή του καθενός. 

Σε αυτή τη συγκυρία, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, οι διάσημοι της χώρας και άνθρωποι με επιρροή στον δημόσιο λόγο, παίρνουν θέση, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των διαδηλωτών. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, το ενδιαφέρον των social media μονοπωλεί το μήνυμα του δημοφιλούς σχεδιαστή Μαρκ Τζέικομπς (Marc Jacobs), ο οποίος έκανε την πιο πολιτική τοποθέτηση σε όλη του την καριέρα, με αφορμή το σπάσιμο της βιτρίνας καταστήματός του. Όταν κάποιοι προσπάθησαν να «εκμεταλλευτούν» τις ζημιές που υπέστη η μπουτίκ του ώστε να τεκμηριώσουν τη θέση τους εναντίον των διαδηλώσεων, ο Τζέικομπς, χωρίς πολλές περιστροφές, τούς «έκοψε τη φόρα», ξεκαθαρίζοντας πως η σπασμένη βιτρίνα του δεν είναι βία

«Ποτέ μην τους αφήσετε να σας πείσουν ότι ένα σπασμένο τζάμι ή μια σπασμένη περιουσία είναι βία. Η πείνα είναι βία. Το να μην έχεις σπίτι είναι βία. Ο πόλεμος είναι βία. Το να ρίχνεις βόμβες σε ανθρώπους είναι βία. Ο ρατσισμός είναι βία. Η ανωτερότητα της λευκής φυλής είναι βία. Το να μην έχεις πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι βία. Το να μολύνεις το νερό για το κέρδος είναι βία. Οι περιουσίες μπορούν να αντικατασταθούν, οι ανθρώπινες ζωές όχι». 

T

Τι μπορεί να συμπληρώσει κανείς σε αυτό; Μάλλον, τα είπε όλα. 

Marc JacobsΗΠΑΜάρκ ΤζέικομπςGeorge Floyd