Viral|30.06.2020 17:55

Μάρσα Π. Τζόνσον: Google doodle για την εμβληματική drag queen ακτιβίστρια

Newsroom

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στη μαύρη ντραγκ κουίν Μάρσα Π. Τζόνσον (Marsha P. Johnson), μια από τις πιο γνωστές performers της Νέας Υόρκης, κορίτσι του δρόμου και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ακτιβίστρια στις ταραχές του Stonewall, η Τζόνσον γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1945 στο Ελίζαμπεθ του Νιού Τζέρσεϊ και υπήρξε δημοφιλής φιγούρα της γκέι και καλλιτεχνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τη δεκαετία του 1990.

Διαβάστε ακόμα: Οι συνθήκες άλλαξαν, η ουσία όχι: Χιλιάδες στους δρόμους για τον Μήνα Υπερηφάνειας

Η Τζόνσον είχε αναγνωριστεί ως μια από τις πρώτες που αντεπιτέθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία, εν μέσω των ταραχών του Stonewall. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Τζόνσον και η στενή φίλη της Σίλβια Ριβέρα, ίδρυσαν από κοινού το κίνημα «Επαναστάτες Δράσης Τραβεστί Δρόμου» (STAR) και συμμετείχαν ενεργά σε παρελάσεις «Υπερηφάνειας» και σε άλλες ριζοσπαστικές πολιτικές δράσεις.

Στη δεκαετία του 1980, η Τζόνσον συνέχισε τον ακτιβισμό της στους δρόμους, βοηθώντας και υποστηρίζοντας τις νεαρές ντραγκ κουίνς, τις τρανσέξουαλ και τα άλλα παιδιά που ζούσαν στις αποβάθρες της οδού Κρίστοφερ ή στο σπίτι τους, στο Λόουερ Ίστ Σάιντ, της Νέας Υόρκης.

Τον Ιούλιο του 1992, το σώμα της Τζόνσον βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό Χάντσον στα ανοικτά της δυτικής Βίλατζ Πίερς λίγο μετά το Pride το Μαρτίου του 1992. Η αστυνομία αποφάνθηκε ότι ήταν αυτοκτονία. Οι φίλοι και υποστηρικτές της Τζόνσον είπαν ότι δεν είχε τάσεις αυτοκτονίας, και ύστερα από μια καμπάνια με κόλληση αφισών, έγινε γνωστό ότι η Τζόνσον είχε νωρίτερα παρενοχληθεί κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το σώμα της. Οι αρχικές προσπάθειες για να πεισθεί η αστυνομία να ερευνήσει περαιτέρω τα αίτια του θανάτου της ήταν ανεπιτυχείς. Μετά από πιέσεις της ακτιβίστριας Μαράια Λόπεζ, τον Νοέμβριο του 2012, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης άνοιξε εκ νέου την υπόθεση ως πιθανή ανθρωποκτονία.​​​​​​

Μάρσα Π. ΤζόνσονgoogledoodleGoogle doodle