Viral|02.12.2020 14:40

#Cancelchatpicorg: Ένα trend στο Twitter για τη διαπόμπευση γυναικών που μας αφορά όλους

Αθανασία Κουλέτα

Αν ανοίξεις το Twitter σήμερα και ρίξεις μια ματιά στα trends στη χώρα μας, θα βρεις σε πολύ υψηλή θέση (δεύτερη, μέχρι και την ώρα που γράφεται αυτό εδώ το κείμενο) το #cancelchatpicorg. Δεν θα χρειαστεί να διαβάσεις πάνω από τρία tweets για να καταλάβεις ότι οι χρήστες του μέσου ζητούν τη δίωξη ενός site, του chatpicorg, το οποίο και δημοσιεύει φωτογραφίες (κυρίως) γυναικών σε ευαίσθητες προσωπικές τους στιγμές, χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Μια ανάσα από το 2021, είμαστε ξανά σε εκείνο το σημείο όπου πρέπει να μιλήσουμε για την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των γυναικών, για τη σημασία της ιδιωτικότητας και για την αυτοδιάθεση. Κι αυτό γιατί, στον συγκεκριμένο ιστότοπο, γυναίκες που δεν έδωσαν ποτέ τη συγκατάθεσή τους, βλέπουν γυμνές φωτογραφίες τους σε δημόσια θέα. Ο ορισμός, δηλαδή του revenge porn (εκδικητική πορνογραφία)

Ναι, οι χρήστες των social media επέδειξαν για μια ακόμη φορά αντανακλαστικά, σώζοντας λίγη από την αξιοπρέπεια του είδους. Ζητούν να παρέμβει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Και ορθώς το ζητούν, καθώς δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες πράξεις που εξευτελίζουν ανθρώπους και τους οδηγούν στην απελπισία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Ενδεικτικά, μερικά απ' όσα γράφουν για το θέμα

  • «Μπηκα στο σαιτ γιατι δεν πίστευα πως μπορει να ειναι αληθεια Φωτογραφίες απο μικρές κοπελες, ίσως & ανήλικες. Φωτογραφίες απο μεγαλύτερες γυναικες, που θα μπορούσαν να η μανα μας. Φωτογραφιες απο lgbtq ατομα, γιατι ειναι lgbtq & μαλλον τους αξίζει. ΝΤΡΟΠΗ»
  • «Δεν είναι ανάγκη να είσαι εσύ. Δεν είναι ανάγκη να είναι μια φίλη σου. Δεν είναι ανάγκη να είναι οικογένειά σου. Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις καν το όνομα της. Είναι μια κοπέλα που αυτή τη στιγμή εκτίθεται. ΟΧΙ δεν πρέπει να είναι προσωπικό για να σε νοιάζει»
  • «Δεν εκνευριζομαι επειδη ειμαι αντρας με κορη,εκνευριζομαι που υπαρχουν αρρωστοι κ εμετικοι "αντρες"»
  • «Να πω σε όσες γυναίκες είδαν τις φωτογραφίες τους να διαμοιράζονται από ανεγκεφαλους σε ράντομ άρρωστο τσατ: Σε κάθε περίπτωση είμαστε μαζί σας εννοείται και απέναντι σε όλους όσους εκμεταλλεύτηκαν την όποια προσωπική σας στιγμή»

Ας μην γελιόμαστε. Εκείνο που μας λείπει και θα δημιουργήσει την ουσιαστική αλλαγή στην κοινωνία είναι η παιδεία, η οποία θα φέρει μαζί της και την κουλτούρα του σεβασμού, της αποδοχής και την καταδίκη της πατριαρχίας. Η Ελλάδα μετρά ήδη θύματα της έμφυλης βίας, πολλές γυναίκες και θηλυκότητες που είτε έβαλαν τέλος στη ζωή τους ή τους την αφαίρεσαν με μόνο γνώμονα ακριβώς το ότι ήταν τέτοιες. Αυτή είναι μια ντροπή για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο. Αυτό είναι ένας κοινωνικός καρκίνος που πρέπει να αφαιρεθεί μια για πάντα. 

Και δεν έχει να κάνει με το αν σε αυτές τις φωτογραφίες είμαι εγώ, εσύ, η αδερφή σου, η φίλη σου, η κόρη σου. Έχει να κάνει με το ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ήταν η καθεμιά μας, έχει να κάνει με το ότι έχουμε αναφαίρετο το δικαίωμα να ορίζουμε εμείς οι ίδιες τις ζωές και τα σώματά μας. Χωρίς ναι μεν, αλλά. 

πορνογραφικό υλικόTwitterέμφυλη βίαγυναίκες