Viral|19.04.2021 19:03

Ιστορική πτήση στον πλανήτη Άρη από ελικόπτερο της NASA

Newsroom

Μια σύντομη αλλά ιστορική πτήση στον πλανήτη Άρη πραγματοποίησε το ελικόπτερο της NASA, Ingenuity, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 19 Απριλίου η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Ένας μηχανικός του Εργαστηρίου Αεριώθησης (Jet Propulsion Laboratory) της NASA δήλωσε μέσα σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς στην αίθουσα ελέγχου: «Τα υψομετρικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως το Ingenuity (Εφευρετικότητα) πραγματοποίησε την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση σε άλλο πλανήτη».

Διαβάστε επίσης: NASA: Συνεργασία με τη Sia για να τιμήσουν την αποστολή Perseverance στον Άρη

Ένα σύντομο βίντεο της πτήσης, που τραβήχτηκε από το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή), με το οποίο το Ingenuity έφθασε στον κόκκινο πλανήτη πριν αποσπασθεί από αυτό, δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση. Στο βίντεο φαίνεται το ελικόπτερο να υψώνεται τρία μέτρα επιτόπου και στη συνέχεια να προσεδαφίζεται στην επιφάνεια του Άρη.

Η ΜιΜι Αούνγκ, επικεφαλής του προγράμματος του ελικοπτέρου, δήλωσε με ενθουσιασμό: «Μπορούμε πλέον να λέμε ότι οι άνθρωποι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πτήση σε έναν άλλο πλανήτη». Η εν λόγω πτήση είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 11 Απριλίου, όμως καθυστέρησε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος που εμφανίσθηκε κατά τη δοκιμή των ελίκων του.

Διαβάστε επίσης: NASA: «Παράταση» ενός αιώνα - Πότε θα πέσει στη Γη ο αστεροειδής Άποφις 

πλανήτης ΆρηςNASAπτήση