Viral|11.01.2022 23:45

Τουρκία: Κτηνοτρόφος βάζει τις αγελάδες του να φορούν γυαλιά VR

Newsroom

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή γάλακτος των αγελάδων του, ένας κτηνοτρόφος στην Τουρκία πειραματίζεται με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που κάνουν τα βοοειδή να νομίζουν ότι βρίσκονται στη μέση ενός πράσινου βοσκοτόπου το καλοκαίρι.
Η οικογένεια του Izzet Kocak εκτρέφει βοοειδή σε ένα αγρόκτημα στο Aksaray της Τουρκίας εδώ και τρεις γενιές και η επιχείρηση άντεξε τόσο καιρό επειδή πάντα προσπαθούσαν να συμβαδίζουν με την εποχή.

Τώρα είναι η σειρά του Izzet να διασφαλίσει ότι η οικογενειακή επιχείρηση θα πάει αρκετά καλά ώστε να περάσει στην επόμενη γενιά, και ο ίδιος προχωράει σε αντισυμβατικές λύσεις.

Αφού πειραματίστηκε με καταπραϋντική μουσική σχεδιασμένη να χαλαρώνει τις αγελάδες, ο Τούρκος αγρότης πειραματίζεται τώρα με ειδικά γυαλιά VR που κάνουν τα ζώα να πιστεύουν ότι βόσκουν σε ένα ηλιόλουστο βοσκοτόπι, αντί για ένα ζοφερό εσωτερικό αγρόκτημα στη μέση του χειμώνα.

 

«Παίρνουμε κατά μέσο όρο 22 λίτρα γάλα καθημερινά από τις αγελάδες μας», δήλωσε ο Kocak στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Βάλαμε 2 από τις αγελάδες μας να φορούν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και να παρακολουθούν ένα απέραντο πράσινο βοσκοτόπι όλη την ημέρα και η ημερήσια παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε στα 27 λίτρα. Αυτά τα γυαλιά είναι καλά για την ψυχολογία των ζώων, παρατηρήσαμε ότι τα ζώα είναι λιγότερο στρεσαρισμένα. Αυτό αντανακλάται τόσο στην απόδοση γάλακτος όσο και στην ποιότητα του γάλακτος».

Εμπνεύστηκε από φάρμα στη Ρωσία

Ο Τούρκος αγρότης δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από ένα άρθρο για αγελάδες που φορούσαν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας σε μια φάρμα στη Ρωσία. Τον ενθουσίασε η ιδέα, οπότε επικοινώνησε με την εταιρεία που κατασκευάζει τα ειδικά γυαλιά για βοοειδή και παρήγγειλε μερικά ζευγάρια. Τώρα που είδε την επίδραση της τεχνολογίας VR σχεδιάζει να παραγγείλει άλλα 10, και αν ο ρυθμός παραγωγής γάλακτος αυξηθεί με τον ίδιο τρόπο, θέλει να προμηθευτεί και για τις 180 αγελάδες του.

 

«Η VR (εικονική πραγματικότητα) δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από μια επιχείρηση στη Ρωσία, το είδαμε τυχαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Izzet Kocak. «Αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε κι εμείς. Προς το παρόν, το τοποθετήσαμε σε 2 από τις αγελάδες μας και παρατηρήσαμε την αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πρώτο δοκιμαστικό στάδιο, για το δεύτερο δοκιμαστικό στάδιο έχουμε παραγγείλει άλλα 10 γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Αν έχουμε επιτυχία με αυτά, θα παραγγείλουμε γυαλιά για ολόκληρο το κοπάδι μας».

Ο Kocak δήλωσε ότι συνεχίζει επίσης να παίζει μουσική στις αγελάδες για να τις κάνει να χαλαρώνουν περισσότερο. Παρακολουθεί τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους με τη βοήθεια ενός συστήματος παρακολούθησης που λαμβάνει δεδομένα από ένα τσιπ που είναι προσαρτημένο στους αστραγάλους των αγελάδων και ισχυρίζεται ότι η μουσική κάνει επίσης μεγάλη διαφορά.

γάλααγελάδεςειδήσεις τώραεικονική πραγματικότηταΤουρκίακτηνοτρόφος