Viral|16.03.2022 07:35

Κράνος που φορούσε η Αμέλια Έρχαρτ «έπιασε» 825.000 δολάρια σε δημοπρασία

Newsroom

Ένα δερμάτινο κράνος που φορούσε η Αμέλια Έρχαρτ σε μια πτήση πάνω από τον Ατλαντικό το 1928 και αργότερα χάθηκε στο Κλίβελαντ πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 825.000 δολαρίων.

Το κράνος πήγε σε ανώνυμο πλειοδότη σε μια διαδικτυακή πώληση που έκλεισε την Κυριακή, δήλωσε εκπρόσωπος της Heritage Auctions.
Πωλητής ήταν ο Anthony Twiggs, ένας 67χρονος από τη Μινεσότα, ο οποίος προσπαθούσε επί χρόνια να αποδείξει ότι το δερμάτινο κράνος αεροπόρου που κληρονόμησε από τη μητέρα του ήταν πράγματι της Έρχαρτ.

Η Έρχαρτ ήταν απλώς επιβάτης τον Ιούνιο του 1928 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο που διέσχιζε τον Ατλαντικό. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν και μετά την πτήση τη δείχνουν να φοράει ένα δερμάτινο κράνος ή καπέλο πτήσης.

Η Έρχαρτ φόρεσε το ίδιο κράνος την επόμενη χρονιά στο Women's National Air Derby, έναν αγώνα μόνο για γυναίκες από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας στο Κλίβελαντ. Χιλιάδες θεατές υποδέχθηκαν τη διάσημη αεροπόρο όταν προσγειώθηκε με το μονοκινητήριο Lockheed Vega στο αεροδρόμιο του Κλίβελαντ και έχασε το κράνος μέσα στον συνωστισμό.

Η μητέρα του Twiggs, Ellie, ήταν στο πλήθος μαζί με μια ομάδα φίλων από το σχολείο, σύμφωνα με μια ιστορία που αφηγήθηκε ο Twiggs στους New York Times. Η Ellie είπε στην οικογένειά της ότι ένα αγόρι που της άρεσε είπε ότι είχε βρει το δερμάτινο κράνος της Έρχαρτ στο έδαφος και ήθελε να της το δώσει.

Ο Twiggs κληρονόμησε το κράνος μετά το θάνατο της μητέρας του πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά δυσκολεύτηκε να πείσει τους ειδικούς ότι όντως ανήκε στην Έρχαρτ , η οποία εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό το 1937.
Αυτό άλλαξε το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο Twiggs κατάφερε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αντιστοίχισης φωτογραφιών για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα του κράνους, το οποίο ταίριαζε ακριβώς με αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες του 1928, ανέφεραν οι Times.

Οι προσπάθειες του Associated Press να επικοινωνήσει με τον Twiggs την Τετάρτη ήταν ανεπιτυχείς. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί που είχαν καταχωρηθεί γι' αυτόν δεν λειτουργούσαν.

Ο Twiggs δήλωσε στους Times πριν από την πώληση του περασμένου Σαββατοκύριακου ότι ήταν ανακουφισμένος που η ιστορία της μητέρας του αποδείχθηκε αληθινή.

«Η μητέρα μου το κράτησε για την Αμέλια. Νόμιζε ότι ήταν το πιο ωραίο πράγμα. Δεν αφορούσε ποτέ εκείνο το αγόρι που δεν ήθελε καν να ονομάσει», δήλωσε ο Twiggs. «Αυτός δεν την εντυπωσίασε τόσο πολύ, αλλά το κράνος την εντυπωσίασε», κατέληξε.

ειδήσεις τώρακράνοςδημοπρασία