Viral|01.04.2022 07:35

Πορτογαλική βιβλιοθήκη «προσέλαβε» νυχτερίδες για τη διατήρηση παλαιών βιβλίων και χειρογράφων

Newsroom

Η βιβλιοθήκη Joanina του Πανεπιστημίου Coimbra Alta and Sofia είναι μία από τις δύο πορτογαλικές βιβλιοθήκες που στεγάζουν αποικίες νυχτερίδων ως φυσικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για τα έντομα που διαφορετικά θα τρέφονταν με παλιά βιβλία και χειρόγραφα.

Όσο ασυνήθιστο κι αν είναι να ζει μια αποικία νυχτερίδων πίσω από τα ράφια μιας από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου, οι επιμελητές αυτού του ιστορικού θαύματος ορκίζονται ότι τα ιπτάμενα τρωκτικά παρέχουν μια απαραίτητη υπηρεσία - τρώνε τα ζωύφια που διαφορετικά θα έβλαπταν ή θα τρέφονταν από τα παλιά βιβλία. Και καθώς ορισμένα από αυτά τα αρχαία χειρόγραφα είναι σχεδόν ανεκτίμητης αξίας, δεν είναι περίεργο που οι νυχτερίδες θεωρούνται χρήσιμοι φύλακες.

Υπάρχουν πολλά είδη εντόμων που είναι γνωστό ότι ροκανίζουν το χαρτί και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για βιβλιοθήκες όπως η Joanina. Ευτυχώς, οι νυχτερίδες που αποκαλούν αυτό το μέρος σπίτι λειτουργούν ως μια μορφή φυσικού ελέγχου των παρασίτων. Είναι νυκτόβιες, οπότε δεν ενοχλούν τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μόλις δύσει ο ήλιος, αρχίζουν να βγαίνουν πίσω από τα παλιά σταντ των βιβλίων και να πιάνουν έντομα ακριβώς πριν πεταχτούν έξω από το κτίριο από τα ανοιχτά παράθυρα.
Κανείς δεν ξέρει πότε μετακόμισε η αποικία των νυχτερίδων στη βιβλιοθήκη Joanina, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν από τότε που άνοιξε, πριν από εκατοντάδες χρόνια. Οι καταγραφές της παρουσίας τους εδώ μπορούν να εντοπιστούν τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1800.

 
Οι μικρές νυχτερίδες της Βιβλιοθήκης Joanina είναι ένα διάσημο αξιοθέατο, αλλά αυτό για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πάντα περίεργοι είναι τι συμβαίνει με όλα τα περιττώματα που συνήθως αφήνουν πίσω τους οι νυχτερίδες. Αυτό είναι κάτι με το οποίο η βιβλιοθήκη ασχολείται εδώ και αιώνες. Κάθε βράδυ, τα αυθεντικά έπιπλα του 18ου αιώνα καλύπτονται με δέρματα ζώων και το πρωί τα πατώματα τρίβονται από το προσωπικό καθαριότητας. Η ακαταστασία που προκαλούν θεωρείται μικρό τίμημα για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Επειδή οι νυχτερίδες είναι νυκτόβιες, είναι δύσκολο για τους επισκέπτες να τις δουν φευγαλέα καθώς επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη Joanina Libray, αλλά κάποιοι λένε ότι περιμένοντας στα σκαλιά που οδηγούν από τη βιβλιοθήκη στην κοντινή πλακόστρωτη πλατεία οποιαδήποτε νύχτα είναι βέβαιο ότι θα δείτε τα τρωκτικά να πετούν έξω ή να επιστρέφουν στο κτίριο.

Πορτογαλίαειδήσεις τώρανυχτερίδεςβιβλιοθήκη