Viral|12.04.2022 07:25

Κορεάτικο αλάτι από μπαμπού: Η παρασκευή του πιο ακριβού αλατιού στον κόσμο μπορεί να διαρκέσει έως και 50 ημέρες

Newsroom

Το κορεατικό αλάτι μπαμπού είναι ένα πολυτελές προϊόν που μπορεί να κοστίζει πάνω από 100 δολάρια ανά βάζο των 8,5 ουγγιών (240 γρ.). Η τιμή υπαγορεύεται κυρίως από την επίπονη διαδικασία παρασκευής του, η οποία περιλαμβάνει το ψήσιμο 9 φορές σε κυλίνδρους από μπαμπού.

Αν νομίζατε ότι το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ήταν ακριβό, μάλλον δεν έχετε ακούσει για τις πραγματικές ποικιλίες αλατιού πολυτελείας. Στην πραγματικότητα υπάρχουν ένα σωρό από αυτά, όπως το αλάτι σόγιας και το κατάμαυρο αλάτι Kilauea Onyx, αλλά στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Amethyst Bamboo, μια κορεατική ποικιλία που παρασκευάζεται γεμίζοντας κυλίνδρους μπαμπού με θαλασσινό αλάτι, καλύπτοντάς τους με πηλό Loess και ψήνοντάς το εννέα φορές σε παραδοσιακό κλίβανο. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί έναν ολόκληρο μήνα για να ολοκληρωθεί. Κάθε βήμα γίνεται με το χέρι, οπότε δεν είναι περίεργο που το αλάτι μπορεί να πωλείται πάνω από 100 δολάρια ανά βάζο.

Το αλάτι μπαμπού αποτελεί μέρος της κορεατικής κουλτούρας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά το αλάτι μπαμπού που ψήνεται 9 φορές χρονολογείται μόλις τον 20ό αιώνα. Πριν από αυτό, το αλάτι ψήνονταν σε μπαμπού μόνο δύο ή τρεις φορές, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι τα πολλαπλά ψησίματα βοηθούσαν στην έγχυση περισσότερης από την ουσία του μπαμπού στο αλάτι και επίσης φιλτράριζαν περισσότερες ακαθαρσίες, καθιστώντας ένα από τα καθαρότερα άλατα στον πλανήτη.

Η παρασκευή του Amethyst Bamboo Salt ξεκινά με το κόψιμο κορμών μπαμπού 3 ετών σε κυλίνδρους, αφήνοντας το ένα άκρο κλειστό και γεμίζοντάς τους με θαλασσινό αλάτι από τη δυτική ακτή της Νότιας Κορέας. Το άλλο άκρο στη συνέχεια σφραγίζεται με έναν ειδικό κεραμικό πηλό. Στη συνέχεια, οι κύλινδροι τοποθετούνται σε κλίβανο και ψήνονται σε φωτιά από ξύλο πεύκου, σε θερμοκρασίες κοντά στο σημείο τήξης του αλατιού (800 βαθμοί Κελσίου).

Καθώς το μπαμπού θερμαίνεται, το λάδι βγαίνει από το ξύλο και απορροφάται από το αλάτι, προσδίδοντάς του υποτίθεται ένα σύνθετο άρωμα καθώς και υποτιθέμενες ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία. Μετά από 14-15 ώρες, οι κύλινδροι μπαμπού γίνονται στάχτη, αφήνοντας μόνο τους σβώλους του αλατιού, οι οποίοι στη συνέχεια αλέθονται και συσκευάζονται ξανά σε κυλίνδρους μπαμπού. Συνολικά, η διαδικασία επαναλαμβάνεται οκτώ φορές.

Η ένατη διαδικασία ψησίματος είναι λίγο διαφορετική, καθώς το αλάτι ψήνεται τώρα σε θερμοκρασία περίπου 1.000 βαθμών Κελσίου, γεγονός που προκαλεί την πλήρη τήξη του αλατιού και του μπαμπού. Στη συνέχεια, το μείγμα στραγγίζεται σε ένα καλούπι και αφήνεται να στερεοποιηθεί για αρκετές ημέρες. Το αλάτι που μοιάζει με βράχο στη συνέχεια σπάει με το χέρι, συσκευάζεται και πωλείται. Αυτό το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας είναι το πιο δύσκολο, καθώς ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει στη σπατάλη 30-50 ημερών σκληρής δουλειάς.

Το Amethyst Bamboo Salt λέγεται ότι είναι το πιο καθαρό αλάτι από μπαμπού στον κόσμο και ότι έχει επίσης την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Κάποιοι το επαινούν για την πολύπλοκη, σαν κρόκο αυγού γεύση που λέγεται ότι του δίνει το έλαιο μπαμπού με το οποίο είναι εμποτισμένο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.

Παρόλο που επιστημονικές μελέτες δεν έχουν ακόμη αποδείξει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αλατιού μπαμπού, οι υποστηρικτές του πολυτελούς προϊόντος μπορούν να βοηθήσουν την πέψη και να βελτιώσουν τη στοματική υγεία, να μειώσουν τις φλεγμονές και ορισμένοι πιστεύουν ακόμη ότι έχει αντικαρκινικές επιδράσεις.

Το αν το αλάτι Amethyst Bamboo Salt είναι πραγματικά καλύτερο για εσάς ή αν έχει ακόμη και καλύτερη γεύση από τα κανονικά επιτραπέζια άλατα είναι ακόμη συζητήσιμο (εξακολουθεί να είναι κυρίως χλωριούχο νάτριο), αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για την τιμή πολυτελείας του. Με τιμές που ξεπερνούν τα 100 δολάρια ανά βάζο των 240 γραμμαρίων, πρόκειται για το πιο ακριβό αλάτι στον κόσμο.

μπαμπούειδήσεις τώρααλάτι