Viral|03.05.2022 07:40

Τους έπιασε δέος: Μεγάλη πύρινη μπάλα διέσχισε 3 πολιτείες των ΗΠΑ

Newsroom

Μια δυνατή έκρηξη προηγήθηκε μιας μεγάλης πύρινης μπάλας που εντοπίστηκε σε τρεις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες την Πέμπτη.

Τους έπιασε δέος

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι στο Αρκάνσας, τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή ανέφεραν ότι είδαν τον εξαιρετικά φωτεινό μετεωρίτη στον ουρανό γύρω στις 8 το πρωί της Τετάρτης, αφού άκουσαν δυνατούς κρότους στην κομητεία Κλέιμπορν του Μισισιπή και στις γύρω περιοχές, ανέφερε η NASA. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά 54 μίλια (87 χιλιόμετρα) πάνω από τον ποταμό Μισισιπή, κοντά στο Άλκορν του Μισισιπή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα γεγονότα που έχω δει στα δεδομένα του GLM (Geostationary Lightning Mappers)», δήλωσε ο Bill Cooke, επικεφαλής του Γραφείου Μετεωροειδών Περιβαλλόντων της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

Το αντικείμενο, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν βολίδα, κινήθηκε νοτιοδυτικά με ταχύτητα 55.000 μιλίων την ώρα (88.500 χιλιομέτρων την ώρα), σπάζοντας σε κομμάτια καθώς κατέβαινε βαθύτερα στη γήινη ατμόσφαιρα. Διαλύθηκε περίπου 55 χιλιόμετρα (34 μίλια) πάνω από μια βαλτώδη περιοχή βόρεια της μη ενσωματωμένης κοινότητας Concordia Parish της Μινόρκα στη Λουιζιάνα.

Μια μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Vicksburg Post ότι άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και στη συνέχεια κοίταξε ψηλά και είδε μια «πορτοκαλί μπάλα φωτιάς στο μέγεθος μπάλας του μπάσκετ, με μια λευκή ουρά πίσω της», να κατευθύνεται δυτικά προς τον ποταμό Μισισιπή.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της κομητείας Claiborne δημοσίευσε μια δήλωση στο Facebook που επιβεβαιώνει τις αναφορές και σημειώνει ότι ο πυρηνικός σταθμός Grand Gulf δεν εμπλέκεται.

«Πολίτες της κομητείας Claiborne, οι τοπικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν τον δυνατό ήχο που ακούστηκε σε όλη την κομητεία», ανέφερε η ανάρτηση. «Ο πυρηνικός σταθμός Grand Gulf δεν εμπλέκεται σε αυτό το περιστατικό και ο χώρος είναι ασφαλής. ... Δεν υπάρχει καμία απειλή για την κομητεία και δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Ο κατακερματισμός της πύρινης σφαίρας δημιούργησε αρκετή ενέργεια για να δημιουργήσει κρουστικά κύματα που εξαπλώθηκαν στο έδαφος, δημιουργώντας τους κρότους και τις δονήσεις που αισθάνθηκαν οι άνθρωποι στην περιοχή, ανέφερε η NASA. Στην κορύφωσή της, η πύρινη σφαίρα ήταν περισσότερο από 10 φορές πιο φωτεινή από την πανσέληνο, δήλωσε η NASA.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση ως ασυνήθιστο ήταν το πόσο λίγες αναφορές αυτοπτών μαρτύρων είχαμε, δεδομένου ότι ο ουρανός ήταν τόσο καθαρός», δήλωσε ο Cooke.

ΗΠΑειδήσεις τώραέκρηξηNASAμετεωρίτης