Viral|15.05.2022 19:53

Ποτίστε τα λουλούδια σας με… λίπασμα από ούρα: Η πρωτοποριακή αν και αμφιλεγόμενη ιδέα δυο επιστημόνων από τις ΗΠΑ που έγινε viral

Newsroom

Οι καθηγήτριες περιβαλλοντικής μηχανικής Nancy Love και Krista Wigginton είναι τακτικές επισκέπτριες στο Arboretum Nichols της σχολής Ann Arbor στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ και εφαρμόζουν μια πρωτοποριακή αν και αμφιλεγόμενη ιδέα. Παράγουν λίπασμα με βάση τα ούρα και ποτίζουν τα παρτέρια με τις παιώνιες στους κήπους της πανεπιστημιούπολης.

Λίπασμα φτιαγμένο από… ούρα

Όλα αυτά είναι μέρος μιας προσπάθειας να ενημερώσουν το κοινό για την έρευνά τους που δείχνει ότι η εφαρμογή λιπάσματος που προέρχεται από ούρα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να έχει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

«Στην αρχή, σκεφτήκαμε ότι ο κόσμος μπορεί να διστάσει. Ξέρετε, αυτό μπορεί να είναι περίεργο. Αλλά πραγματικά αντιμετωπίσαμε λίγους δισταγμούς», δήλωσε η Wigginton. «Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι το βρίσκουν αστείο στην αρχή, αλλά στη συνέχεια καταλαβαίνουν γιατί το κάνουμε και το υποστηρίζουν».

Η Love είναι συν-συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology, η οποία διαπίστωσε ότι η εκτροπή και η ανακύκλωση των ούρων οδήγησε σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα ούρα περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως άζωτο, κάλιο και φώσφορο και χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για καλλιέργειες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στο πλαίσιο μιας επιχορήγησης ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών που έλαβαν το 2016, η Love και η Wigginton, όχι μόνο δοκιμάζουν προηγμένες μεθόδους επεξεργασίας ούρων, αλλά και διερευνούν τη στάση των ανθρώπων σχετικά με τη χρήση λιπασμάτων που προέρχονται από ούρα.

Αυτό είναι που τους έφερε στον πολυαγαπημένο κήπο παιώνιας της πανεπιστημιούπολης, ο οποίος περιέχει περισσότερες από 270 ιστορικές ποικιλίες που καλλιεργούνται από τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο κήπος φιλοξενεί σχεδόν 800 παιώνιες όταν είναι γεμάτος και έως και 10.000 άνθη στο αποκορύφωμα της ανθοφορίας του.

Οι Love και Wigginton σχεδιάζουν να περάσουν τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου και του Ιουνίου συζητώντας με τους επισκέπτες. Το λίπασμα από ούρα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές αυτές τις μέρες προέρχεται από το Βερμόντ. Αλλά αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, του χρόνου θα μοιράσουν λίπασμα τοπικής προέλευσης.

Μια τουαλέτα με χωριστή λεκάνη σε ένα κτίριο της πανεπιστημιούπολης έχει σχεδιαστεί για να στέλνει τα στερεά απόβλητα σε μια μονάδα επεξεργασίας, ενώ τα ούρα οδηγούνται σε μια δεξαμενή συγκράτησης. Τα ούρα που εκτρέπονται από την τουαλέτα και το ουρητήριο επρόκειτο να επεξεργαστούν και τελικά να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία λιπασμάτων, αλλά η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τη σχολή να διακόψει τις προσπάθειες συλλογής.

ΗΠΑπανεπιστήμιοεπιστήμονεςφυτάειδήσεις τώρακλιματική αλλαγή