Viral|19.05.2022 17:49

Γλώσσα… λανθάνουσα από τον Τζορτζ Μπους: Καταδίκασε κατά λάθος τη «βάναυση εισβολή στο Ιράκ»

Newsroom

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έκανε μια γκάφα όταν καταδίκασε κατά λάθος την «αδικαιολόγητη και βίαιη εισβολή της Ρωσίας» στο… Ιράκ.

Ο Μπους, ο οποίος έστειλε αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, έκανε το λάθος σε μια ομιλία για τη Δημοκρατία την Τετάρτη. «Οι ρωσικές εκλογές είναι στημένες», είπε ο 75χρονος πρώην πρόεδρος η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από τις αμερικανικές εισβολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν. «Οι πολιτικοί αντίπαλοι φυλακίζονται ή αποκλείονται με άλλο τρόπο από τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι η απουσία ελέγχων και ισορροπιών στη Ρωσία. Η απόφαση ενός ανθρώπου να εξαπολύσει μια εντελώς αδικαιολόγητη και βίαιη εισβολή στο Ιράκ... Εννοώ στην Ουκρανία», είπε ο Μπους.

Ο Μπους προσπάθησε να γελάσει με το γλωσσικό του ολίσθημα και κατηγόρησε την ηλικία για τη γκάφα, καθώς οι θεατές στο ακροατήριο βροντοφώναζαν από τα γέλια. Ανασήκωσε τους ώμους του και είπε «και το Ιράκ» κάτω από την αναπνοή του. «Τέλος πάντων. Είμαι 75 ετών», πρόσθεσε ο πρώην ηγέτης των Ρεπουμπλικανών.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπους, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003 για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, υποστηρίζοντας ότι κατείχε πυρηνικά και χημικά όπλα.

Ο πόλεμος κατέστρεψε την ιρακινή κοινωνία και δημιούργησε περισσότερες συγκρούσεις και αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ δεν βρέθηκαν ποτέ αποδείξεις ότι ο Χουσεΐν κατείχε χημικά όπλα.

ΡωσίαΤζορτζ ΜπουςεισβολήΙράκΟυκρανίαΗΠΑπόλεμοςειδήσεις τώρα