Viral|14.11.2022 20:48

Ιαπωνία: Τι είναι οι «Extreme Croquettes» και γιατί πρέπει να περιμένετε 30 χρόνια για να τις δοκιμάσετε;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Asahiya)
(Asahiya)
(Asahiya)
(Asahiya)

Στην πόλη Takasago της δυτικής Ιαπωνίας ένα θρυλικό κρεοπωλείο φτιάχνει τις «Extreme Croquettes» - κροκέτες από μοσχάρι Kobe, τόσο νόστιμες που το κοινό είναι διατεθειμένο να περιμένει, ακόμα και δεκαετίες, για να τις δοκιμάσει. Και όταν αναφερόμαστε σε «δεκαετίες» εννοούμε ότι, αν σήμερα παραγγείλετε ένα κουτί κατεψυγμένες κροκέτες Kobe από το κρεοπωλείο Asahiya, θα τις παραλάβετε σε 30 χρόνια!

Το κρεοπωλείο άνοιξε το 1926. Για δεκαετίες ολόκληρες πωλούσε κρέατα αποκλειστικά από τον νομό Hyogo – απ’ όπου προέρχεται και το Kobe τους. Τα χρόνια που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσέθεσε, στα ράφια του, τις κροκέτες από το βοδινό κρέας οι οποίες, όμως, έμελλε να γνωρίσουν τη δόξα (και να διατίθενται με λίστα αναμονής) στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι «Extreme Croquettes» -τα deep fried ζυμαρικά από πατάτες και μοσχάρι – είναι ένας μόνο από τους τέσσερις τύπους κροκέτας Kobe που πωλούνται στο Asahiya και για τους βιαστικούς, που δεν αντέχουν να περιμένουν τρεις δεκαετίες για να τα απολαύσουν, το κατάστημα προσφέρει και τις κροκέτες Premier Kobe, με λίστα αναμονής μόλις τεσσάρων ετών.

Ο Shigeru Nitta, ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς του κρεοπωλείου, δήλωσε στο CNN ότι «ξεκινήσαμε να πουλάμε τα προϊόντα μας στο διαδίκτυο το 1999. Εκείνη την εποχή, προσφέραμε δοκιμαστικά τις κροκέτες μας». Μεγαλωμένο στο Hyogo και ο ίδιος, συνήθιζε από μικρός να επισκέπτεται τα τοπικά ράντζα και τις δημοπρασίες βοδινού κρέατος με τον πατέρα του. Το 1994, στην ηλικία των 30 ετών, ήταν η σειρά του να αναλάβει το κρεοπωλείο μετά τον πατέρα του. Για μερικά χρόνια ο Nitta πειραματίστηκε με το ηλεκτρονικό εμπόριο για να ανακαλύψει ότι, το πανάκριβο αυτό κρέας, δύσκολα αγοράζονταν από το διαδίκτυο. Αυτό ήταν το σημείο για να πάρει την τολμηρή απόφαση.

«Πουλούσαμε Extreme Croquettes στην τιμή των 270 JPY (1,8 δολάρια) ανά τεμάχιο… Μόνο το μοσχάρι σε αυτές κοστίζει περίπου 400 JPY (2,7 δολάρια) ανά τεμάχιο», εξήγησε ο Nitta  και συνέχισε: «Φτιάξαμε προσιτές και νόστιμες κροκέτες ώστε να μπορούν να τις δοκιμάσουν οι πελάτες μας και στη συνέχεια να αγοράσουν και το βόειο κρέας μας».

Στην αρχή, προκειμένου να περιορίσουν τις οικονομικές τους απώλειες, οι υπάλληλοι του κρεοπωλείου παρήγαγαν μόλις 200 κροκέτες την εβδομάδα, σε μία κουζίνα δίπλα στο κατάστημα. «Πουλάμε το μοσχαρίσιο κρέας που εκτρέφεται από τους ανθρώπους που γνωρίζουμε. Το κατάστημά μας πουλάει μόνο κρέας που έχει εκτραφεί στο νομό Hyogo, είτε πρόκειται για μοσχάρι Kobe, είτε για χοιρινό Kobe, είτε για κοτόπουλο Tajima. Αυτή είναι η ιδέα του καταστήματος από τότε που έγινα ιδιοκτήτης», υπογράμμισε ο κρεοπώλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον παππού του, προηγούμενο ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου, που συνήθιζε να πηγαίνει σε μία άλλη διάσημη περιοχή εκτροφής Wagyu στο Hyogo, τη Sanda, με το ποδήλατο και το χειροκίνητο καρότσι του, προκειμένου να παραλάβει ο ίδιος τα προϊόντα. «Από εκείνη περίπου την εποχή το κατάστημά μας είχε διασυνδέσεις με τοπικούς παραγωγούς βοδινού κρέατος, οπότε δεν χρειαζόταν να τα προμηθευόμαστε από το εξωτερικό του νομού», σημείωσε. Οι κροκέτες δεν περιέχουν συντηρητικά, παρά μόνο μοσχαρίσιο κρέας Kobe και πατάτες που προέρχονται από τοπική φάρμα. Ο Nitta συμβούλευσε τους ιδιοκτήτες της φάρμας να χρησιμοποιούν κοπριά αγελάδων για την καλλιέργεια της πατάτας και να δίνουν τα κοτσάνια ως τροφή στις αγελάδες.

Η δημοτικότητα των Extreme Croquettes εκτοξεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν έγιναν αντικείμενο ενός ρεπορτάζ για τις κροκέτες του Asahiya. «Σταματήσαμε να τις πουλάμε το 2016, επειδή ο χρόνος αναμονής ήταν πάνω από 14 χρόνια. Σκεφτόμασταν να σταματήσουμε τις παραγγελίες, αλλά δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από πελάτες που μας ζητούσαν να συνεχίσουμε να τις πουλάμε», λέει ο Nitta, ο οποίος αποφάσισε να ξαναρχίσει να δέχεται παραγγελίες για τις κροκέτες το 2017. Ωστόσο, αύξησε την τιμή τους. «Εκείνη την εποχή, αυξήσαμε την τιμή στα 3,4 με 3,7 δολάρια. Αλλά από τότε που άρχισε η εξαγωγή του βοδινού κρέατος Kobe, οι τιμές του βοδινού κρέατος έχουν διπλασιαστεί, οπότε το γεγονός ότι η παραγωγή κροκετών δημιουργεί έλλειμμα δεν έχει αλλάξει», τονίζει. Όσον αφορά στα μεγέθη της παραγωγής, οι κροκέτες έχουν αυξηθεί, από 200 την εβδομάδα, σε 200 την ημέρα.

«Λυπάμαι που τους αναγκάζω να περιμένουν»

«Μας λένε ότι πρέπει να προσλάβουμε περισσότερους ανθρώπους για να φτιάχνουμε περισσότερες κροκέτες, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδιοκτήτης καταστήματος που να προσλαμβάνει υπαλλήλους και να παράγει περισσότερο για να έχει μεγαλύτερο έλλειμμα. Λυπάμαι που τους αναγκάζω να περιμένουν. Θέλω όντως να φτιάχνω κροκέτες γρήγορα και να τις στέλνω το συντομότερο δυνατό, αλλά αν το κάνω, το μαγαζί θα χρεοκοπήσει», λέει και συμπληρώνει ότι, ευτυχώς, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που δοκιμάζουν τις κροκέτες καταλήγουν να παραγγέλνουν το βοδινό κρέας Kobe. Άρα, η στρατηγική πώλησης των Extreme Croquettes είναι σωστή. Κάθε κουτί, το οποίο περιλαμβάνει πέντε κροκέτες, πωλείται προς 2.700 JPY (18,40 δολάρια). Αυτές τις μέρες, τις  κροκέτες  τους παραλαμβάνουν οι πελάτες που παρήγγειλαν πριν από περίπου 10 χρόνια.

«Όταν άρχισα να πουλάω κροκέτες στο διαδίκτυο, πήρα πολλές παραγγελίες από ανθρώπους που ζούσαν σε απομακρυσμένα κι απομονωμένα νησιά. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ακούσει για το μοσχάρι Κόμπε στην τηλεόραση, αλλά δεν το είχαν δοκιμάσει ποτέ, καθώς έπρεπε να πάνε σε μεγάλες πόλεις για να το βρουν. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν φάει ποτέ μοσχάρι Κόμπε. Για αυτό το λόγο, συνέχισα να προσφέρω τις κροκέτες δοκιμαστικά και να παίρνω περισσότερες παραγγελίες για κρέας Kobe. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το ξεκίνησα», εξηγεί ο Nitta.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιαπωνίαειδήσεις τώρακρεοπωλείοκρέας