Viral|23.11.2022 22:27

Απίστευτη απόφαση: Καταληψίες θα συνεχίσουν κατάληψη σε σπίτι Ρώσου ολιγάρχη στο Άμστερνταμ με δικαστική «βούλα»

Newsroom

Μια ομάδα διαδηλωτών που κατέλαβε ένα αρχοντικό στο Άμστερνταμ, το οποίο ανήκει σε διακεκριμένο Ρώσο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος τελεί υπό τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να παραμείνει, αποφάσισε δικαστήριο, κρίνοντας ότι δεν υπήρχε νόμιμος λόγος για να μείνει το κτίριο κενό.

Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλλειψη κατοικιών στις Κάτω Χώρες. Επτά ζουν στο σπίτι, δήλωσε η Heleen over de Linden, δικηγόρος που εκπροσώπησε δύο από αυτούς, και σκοπεύουν να συνεχίσουν να ζουν εκεί. Τα πανό που κρέμονται από το σπίτι γράφουν, στα αγγλικά, «Ενάντια στον πόλεμο και τον καπιταλισμό».

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ο Arkady Volozh, ο ιδρυτής της Yandex, ενός τεχνολογικού κολοσσού που κυριαρχεί στην αναζήτηση και τη μεταφορά με αυτοκίνητο σε όλη τη Ρωσία. Ο κ. Volozh διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αλλά ο ίδιος και ο κορυφαίος αναπληρωτής του αποχώρησαν μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στους δύο, κατηγορώντας τους για υποβοήθηση της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου.

Ο κ. Volozh είναι κάτοχος διαβατηρίου της Ε.Ε. από τη Μάλτα, αλλά δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μπλοκ βάσει των κυρώσεων, ούτε επιτρέπεται να πουλήσει ή να νοικιάσει το σπίτι ή να βγάλει κέρδος από αυτό, σημειώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα.

Οι διαδηλωτές μετακόμισαν στο σπίτι στα τέλη του περασμένου μήνα. Βρίσκεται σε έναν ακριβό δρόμο στο νότιο τμήμα της ολλανδικής πρωτεύουσας με θέα τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της πόλης, το Vondelpark. Η μέση ζητούμενη τιμή για ένα σπίτι στο δρόμο αυτό είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έναν ολλανδικό ιστότοπο ακινήτων που παρακολουθεί την αξία των σπιτιών.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Volozh ήθελε να εκδιωχθούν οι καταληψίες ήταν ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έμεναν περιστασιακά εκεί, σημειώνεται στην απόφαση. Οι ανακαινίσεις στο σπίτι, οι οποίες ξεκίνησαν το 2019, βρίσκονταν επίσης στο τελικό τους στάδιο, αναφέρεται.

Όμως, δεδομένων των κυρώσεων της Ε.Ε. και του ότι δεν ήταν πλέον ο διευθύνων σύμβουλος της Yandex, η οποία έχει γραφείο στο Άμστερνταμ, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε κανένα λόγο να επισκέπτεται την πόλη.

Αν και η εισβολή στο σπίτι και η κατάληψη είναι ποινικά κολάσιμα αδικήματα σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, «δεν πρόκειται για μια "συνηθισμένη" κενή κατοικία», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο κ. Volozh σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, δήλωσε ο δικηγόρος του σε δήλωσή του στον Guardian.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ