Viral|13.02.2023 15:40

Η ανάποδη συκιά που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες στην Ιταλία - Πώς αψηφά τη βαρύτητα

Newsroom

Τα αρχαία ερείπια του Baiae, κοντά στη σύγχρονη πόλη Bacoli, στην Ιταλία, φιλοξενούν ένα ιδιαίτερο δέντρο το οποίο έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο και είναι μία ανάποδη συκιά.

Κοιτάζοντας το επίμονο δέντρο που φυτρώνει από το ταβάνι μιας αρχαίας ρωμαϊκής αψίδας, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ονομάζεται ανάποδο δέντρο. Είναι κυριολεκτικά ανάποδα, μεγαλώνει προς το έδαφος, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς κατέληξε εκεί η συκιά ή για πόσο καιρό αναπτύσσεται, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο - παρά την παράξενη θέση της, η συκιά αν Baia δυναμώνει κάθε χρόνο, και μερικές φορές αποδίδει ακόμη και καρπούς.

 

Η κοινή συκιά (Ficus carica) ήταν ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν ποτέ από τον άνθρωπο, ενώ απολιθώματα συκιάς έχουν βρεθεί στην κοιλάδα του Ιορδάνη και χρονολογούνται από το 9400 π.Χ. Έτσι, είναι μάλλον ταιριαστό για αυτό το συγκεκριμένο δέντρο που αψηφά τη βαρύτητα να βρίσκεται στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Baiae.

Οι συκιές συνήθως προτιμούν τα ξηρά και ηλιόλουστα μέρη, αλλά οι ισχυρές ρίζες τους και η ικανότητά τους να ευδοκιμούν με λίγο νερό επιτρέπουν στο φυτό να στηρίζεται σε αφιλόξενα μέρη, και το ανάποδο δέντρο αποτελεί απόδειξη αυτού.

Κάποτε ήταν ένα ζωντανό καταφύγιο για την άρχουσα τάξη της Ρώμης, το Baiae είναι σήμερα ένα αρχαιολογικό πάρκο που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, η ανάποδη συκιά έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του χώρου. Εξάλλου, είναι η απόδειξη ότι η φύση βρίσκει πάντα έναν τρόπο.

Η ανάποδη συκιά είναι μόνο ένα από τα πολλά βοτανικά παράξενα που έχουμε παρουσιάσει τα τελευταία 15 χρόνια, καταπληκτικά μέρη όπως οι Κήποι του Διαβόλου ή το Crooked Bush του Saskatchewan.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΙταλίαδέντρο