Viral|13.02.2023 22:20

Η εντυπωσιακή στιγμή που αστεροειδής «σκάει» στη Γη: Εξερράγη πάνω από τη Μάγχη και δημιούργησε «μπάλα φωτιάς»

Newsroom

Αστεροειδής εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και με την έκρηξή του «σκέπασε» με φως τον ουρανό πάνω από τη Μάγχη. Μάλιστα, δημιούργησε ένα πεφταστέρι ορατό σε νότια Αγγλία, Ουαλία και τμήματα της βόρειας Γαλλίας -μέχρι το Παρίσι!

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 2023 CX1, «εισέβαλε» στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας μία «μπάλα φωτιάς» και διαλύθηκε σε μικρά κομμάτια που κατέληξαν στη θάλασσα. Ο 2023 CX1 ανακαλύφθηκε -μόλις επτά ώρες πριν εισέλθει στη Γη- από τον αστρονόμο Κρίστιαν Σαρνέτσκι στο αστεροσκοπείο Κόνκολι.

Ο αστρονόμος εντόπισε τον αστεροειδή για πρώτη φορά την Κυριακή, όταν βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη των 233.000 χλμ. από τη Γη και εντός τροχιάς του φεγγαριού. Τελικά, ο αστεροειδής εισήλθε στην ατμόσφαιρα το επόμενο πρωί και «ταξίδεψε» πάνω από τις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία, δηλαδή κατά μήκος της Μάχγης.

Ενώ «καιγόταν» μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα, το φως που άφηνε πίσω του ήταν ορατό από τη Βόρεια Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail.

Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετεώρων, ο αστεροειδής είναι «μικρός» σε διάμετρο, αλλά ήταν ορατός ως μία «πύρινη σφαίρα».

Αν, όμως, είχε πέσει σε κατοικημένη περιοχή στη Γαλλία, ο 2023 CX1 και τα θραύσματά του θα μπορούσαν να είχαν τραυματίσει σοβαρά κάποιον άνθρωπο.

Το εντυπωσιακό βίντεο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αστεροειδήςΜάγχηδιάστημαειδήσεις τώρα