Viral|23.02.2023 21:21

ΗΠΑ: Πώς ένα τσιγάρο αποκάλυψε τον δράστη μιας δολοφονίας που έγινε το 1971

Newsroom

Μισό αιώνα μετά εξιχνιάστηκε δολοφονία γυναίκας στις ΗΠΑ, χάρις την ανάλυση δείγματος DNA σε ένα αποτσίγαρο που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

Οι ερευνητές αναλύοντας το DNA που βρέθηκε σε ένα αποτσίγαρο, αναγνώρισαν τον δολοφόνο στο πρόσωπο του Γουίλιαμ ΝτεΡους, που ζούσε στην ίδια πολυκατοικία με το θύμα, την 24χρονη Ρίτα Κούραν, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η αστυνομία του Βερμόντ. Βέβαια, ο δράστης πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο Σαν Φρανσίσκο το 1986, οπότε και η υπόθεση θεωρείται ότι έχει κλείσει.

Το φονικό

Τον Ιούλιο του 1971 η 24χρονη Ρίτα Κούραν βρίσκεται στραγγαλισμένη και άγρια ξυλοκοπημένη αφού προφανώς είχε δώσει μια άνιση μάχη με τον δράστη στο κρεβάτι της από τη συγκάτοικο της.

Το βράδυ της δολοφονίας ο ΝτεΡους ο οποίος ζούσε δύο ορόφους πάνω από το διαμέρισμα του θύματος, τσακώθηκε με τη σύζυγό του και έφυγε για να «ηρεμήσει», σύμφωνα με την έκθεση έρευνας της αστυνομίας του Μπέρλινγκτον. Αλλά όταν οι ερευνητές ανέκριναν τον ΝτεΡους και τη σύζυγό του το επόμενο πρωί, το ζευγάρι είπε ότι ήταν μαζί όλη τη νύχτα και δεν άκουσαν, ούτε είδαν τίποτα. Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας, ο ΝτεΡους είπε στη σύζυγό του εάν ανακριθούν ξανά, δεν θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι είχε φύγει από το διαμέρισμα γιατί «θα τον κυνηγούσαν» επειδή είχε ποινικό ιστορικό, είπε η αστυνομία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.

Μια εξέλιξη στην υπόθεση ήρθε τελικά το 2014 όταν αναλύθηκε DNA από ένα αποτσίγαρο που είχε βρεθεί δίπλα στο σώμα της δολοφονημένης γυναίκας, είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη συνέντευξη Τύπου. Ωσόσο δεν έγινε ταυτοποίηση αφού το άτομο με αυτό το DNA δεν είχε καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων.

Το 2019 ο ντεντέκτιβ Τζέιμς Τρίεντ, άνοιξε ξανά την υπόθεση και αποφάσισε να αναλύσει το DNA του τσιγάρου χρησιμοποιώντας γενετική γενεαλογία για να εντοπίσει πιθανά μέλη της οικογένειας του ατόμου του οποίου το DNA είναι ίδιο.

Ένας εξωτερικός ειδικός στη γενεαλογία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το DNA του τσιγάρου είχε ισχυρές συνδέσεις με συγγενείς του ΝτεΡους, τόσο από την πατρική όσο και από τη μητρική πλευρά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εντόπισαν ζωντανό ετεροθαλή αδερφό του ΝτεΡους που ήταν πρόθυμος να δώσει δείγμα DNA. Το αποτέλεσμα ενίσχυσε το συμπέρασμα ότι το DNA του τσιγάρου ανήκε στον ΝτεΡους, λέει η έκθεση.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι DNA που έμεινε στο σκισμένο παλτό της γυναίκας ταίριαζε επίσης με το DNA στο αποτσίγαρο, αναφέρει η έκθεση. Οι ερευνητές πήραν ξανά συνέντευξη από την τότε σύζυγό του, η οποία παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα για το άλλοθι του ΝτεΡους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεξιχνίασηΗΠΑδολοφονίαέγκλημα