Viral|16.10.2023 14:26

Απίστευτη οπτική ψευδαίσθηση: Γιατί κόλλησε στον αέρα αυτό το αεροπλάνο;

Newsroom

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με ένα αεροπλάνο που φαίνεται πως έχει «κολλήσει» στον αέρα, στο Σαν Φρανσίσκο και το οποίο τραβήχτηκε από τον επιβάτη άλλου αεροσκάφους.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο Reddit, προσέλκυσε πολλούς χρήστες οι οποίοι κάνουν πολλά σενάρια για τον λόγο που το αεροπλάνο φαίνεται να είναι σε ακινησία.

Στην πραγματικότητα όμως είναι μια οφθαλμαπάτη που προκαλείται από το γεγονός ότι το αντικείμενο που είναι υπό παρατήρηση, φαίνεται ακίνητο επειδή αλλάζει η οπτική γωνία του παρατηρητή.

Ορισμένοι σχολιαστές πίστευαν ότι το βίντεο ήταν μια οπτική ψευδαίσθηση που προκλήθηκε από την ταυτόχρονη προσγείωση δύο αεροσκαφών. Άλλοι πίστευαν ότι το αεροπλάνο είχε σταματήσει στο χρόνο, ότι επρόκειτο για UFO... 

Ωστόσο, πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση. Πιλότος δήλωσε στην Daily Mirror ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπλέκονται δύο αεροπλάνα που πλησιάζουν την ίδια ώρα για προσγείωση και το μικρότερο κινείται με μικρότερη ταχύτητα, ενώ εκείνος που το βιντεοσκοπεί είναι σε ένα μεγαλύτερο αεροπλάνο που κινείται πιο γρήγορα.

Το ένα αεροσκάφος είναι πολύ μικρότερο από εκείνο στο οποίο βρίσκεται ο επιβάτης που καταγράφει με το βίντεο και πετά με χαμηλότερη ταχύτητα, άρα αυτός που καταγράφει το βίντεο αλλάζει οπτική γωνία πιο γρήγορα, εξήγησε ο πιλότος.

Μάλιστα, όσοι ζουν κοντά στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο λένε πως έχουν παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο αρκετές φορές.

βίντεοαεροπλάνοειδήσεις τώραΣαν Φρανσίσκο