Viral|25.10.2019 15:36

Ζάκερμπεργκ - Κορτέζ: Άγρια κόντρα για Cambridge Analytica και ακροδεξιά (vid)

Newsroom

Οι αποκαλύψεις για την Cambridge Analytica και τα «ακροδεξιά πάρτι» του Ζάκερμπεργκ φαίνεται πως έχουν εξοργίσει τη νεαρή βουλευτή των Δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που δεν δίστασε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον ζάπλουτο επιχειρηματία κατά τη διάρκεια ακρόασης του τελευταίου στο Κογκρέσο. 

Ήδη από την αρχή της αντιπαράθεσης φάνηκε ότι το θερμόμετρο θα ανεβεί στα ύψη, με την κυρία Οκάσιο-Κορτέζ να είναι γνωστή για το εκρηκτικό της ταμπεράντο, αλλά και για τον δυναμισμό που δείχνει όταν νιώθει πως παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, λοιπόν βρέθηκε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση κατά τη χθεσινή εξέτασή του (Πέμπτη 24 Οκτωβρίου) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη βουλευτή των Δημοκρατικών.

Συγκεκριμένα, τον γύρο του κόσμου κάνει η εξέταση στην οποία υπέβαλε η νεαρή δικηγόρος τον ιδρυτή και CEO του Facebook για την υπόθεση Cambridge Analytica, αλλά και την άκρα Δεξιά, με την όλη διαδικασία να θυμίζει ανάκριση.

Η Οκάσιο-Κορτέζ και άλλοι βουλευτές εξέτασαν τον CEO του Facebook ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου σχετικά με το project του Libra, του κρυπτονομίσματος που εισάγει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

«Για να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με το Libra νομίζω ότι πρέπει να δούμε το ιστορικό σας και τη θέση που έχετε επάνω στη δημοκρατία» δήλωσε η βουλευτής, συμπληρώνοντας: «Πότε μάθατε για τις δραστηριότητες της Cambridge Analytica».

O Zάκερμπεργκ είχε αρνηθεί να αποκαλύψει πότε ανακάλυψε πως η εν λόγω εταιρεία συλλέγει και πωλεί τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών, ώστε επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τα emails που αντάλλασσαν τα στελέχη της Facebook μεταξύ τους αποκαλύφθηκαν το 2019, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο «Cambridge Analytica» τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο CEO του Facebook υποστήριξε χθες στο Κογκρέσο ότι έμαθε για το τι έκανε η Cambridge Analytica τον Μάρτιο του 2018. «Πιστεύω ότι κάποιοι στην εταιρεία γνώριζαν. Εγώ νομίζω ότι δεν γνώριζα για την ύπαρξη και τη δράση της Cambridge Analytica νωρίτερα, αλλά δεν πιστεύω ότι ήξερα πώς χρησιμοποιούσε η εν λόγω εταιρεία γενικά το Facebook».

Η Οκάσιο-Κορτέζ συνέχισε να ζητά από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook να εξηγήσει τι συμβαίνει με τις πολιτικές διαφημίσεις, ρωτώντας αν θα μπορούσε να πληρώσει για να διαφημίσει το κόμμα της σε εκλογές, επισημαίνοντας ότι θα προαναγγελλόταν, σύμφωνα με το υποτιθέμενο σποτ, ηθελημένα λανθασμένη ημερομηνία διεξαγωγής.  

Ο Zάκερμπεργκ, αν και υποστήριξε ότι το Facebook αφαιρεί περιεχόμενο που περιέχει βία ή ψευδείς ειδήσεις, δεν απάντησε αν η εταιρεία θα μπορούσε να προβάλει πολιτική διαφήμιση η οποία θα παραπλανούσε το κοινό.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο η εταιρεία αρνήθηκε να αναλάβει διαφημιστική καμπάνια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που παραπληροφορούσε για το έργο και τη δράση του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.

«Υπάρχει πρόβλημα» είπε η Κορτέζ προσθέτοντας «υπέπεσαν στην αντίληψή μας "πάρτι" με ακροδεξιές φιγούρες», αναπαράγοντας τη θεωρία πως το Facebook προσπαθεί να στρέψει στο κόμμα προς τα Δεξιά. 

Η κατάθεση του Ζάκερμπεργκ είχε ως σημείο αναφοράς την πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο Κογκρέσο, τον Απρίλιο του 2018, προκειμένου να μιλήσει για την Cambridge Analytica, με τον γνωστό επιχειρηματία να αναγνωρίζει τα λάθη του. 

Αλεξάντρια Οκάσιο ΚορτέζΜαρκ Ζάκερμπεργκεκλογές ΗΠΑΚογκρέσο