Viral|23.12.2019 14:18

Ο Banksy ξαναχτυπά με το πιο επίκαιρο γκράφιτι στη Λωρίδα της Γάζας (pic)

Newsroom

Δεν γνωρίζουμε την πραγματική του ταυτότητα αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το καλλιτεχνικό του όνομα έχει, έτσι κι αλλιώς, συνδεθεί με τα πιο γνωστά γκράφιτι του κόσμου, τα οποία και αποτελούν εύστοχα σχόλια για όσα συμβαίνουν διεθνώς σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Αυτή τη φορά, ο Banksy ξαναχτυπά, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με ένα έργο στη Λωρίδα της Γάζας, με αναφορά στη γέννηση του Ιησού. 

Το νέο του γκράφιτι τιτλοφορείται «Η ουλή της Βηθλεέμ» και τοποθετείται έξω από το ξενοδοχείο «Walled Off Hotel». Σε αυτό, απεικονίζονται ο Ιωσήφ, η Παναγία και ο νεογέννητος Ιησούς μπροστά από το τείχος της Δυτικής Όχθης, που χωρίζει τη γη των Παλαιστινίων από το υπόλοιπο Ισραήλ. Στη σχετική ανάρτησή του στο Instagram, ο καλλιτέχνης έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας: «Η ουλή της Βηθλεέμ. Ένα "πειραγμένο" σκηνικό γέννησης για το ξενοδοχείο Walled Off». 

T

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, το τείχος απεικονίζεται κατεστραμμένο από έκρηξη, ενώ σε αυτό είναι γραμμένα σε αγγλικά και γαλλικά οι λέξεις «αγάπη» και «ειρήνη». Ο επικεφαλής του ξενοδοχείου δήλωσε στο AFP πως το έργο του Banksy αναδεικνύει την ιστορία της Βηθλεέμ και των Χριστουγέννων, «με έναν τρόπο που κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν περισσότερο». 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Banksy ασχολείται με την ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη, καθώς και στο παρελθόν έχει δημιουργήσει έργα στο τείχος της Γάζας. 

Με πληροφορίες από haaretz.com

Λωρίδα της ΓάζαςBanksyγκραφίτι