Viral|08.01.2020 17:51

Η Αυστραλία θανατώνει χιλιάδες καμήλες - «Φταίει η ξηρασία» λένε οι Αρχές (pics+vids)

Αθανασία Κουλέτα

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση προχωρούν οι Αρχές της Αυστραλίας, καθώς πρόκειται να θανατώσουν χιλιάδες καμήλες εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας που επικρατούν στο νότιο τμήμα της χώρας, εν μέσω και των τρομερών πυργκαγιών που έχουν κατακάψει περισσότερα από 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. 

Όπως αναφέρει το BBC, η απόφαση πάρθηκε μετά από τις καταγγελίες Αβορίγινων ότι αγέλες καμηλών καταστρέφουν ολόκληρες κοινότητες και κτίρια. «Εφορμούν στους δρόμους, αναζητώντας νερό. Ανησυχούμε για την ασφάλεια των μικρών παιδιών», δήλωσε Marita Baker, που ζει στην κοινότητα Kanypi. Εκτός από τις καμήλες, θα θανατωθούν και κάποια άγρια άλογα, στην άνευ προηγουμένου μαζική εκτέλεση που θα αρχίσει σήμερα, Τετάρτη 8/1 και θα διαρκέσει 5 ημέρες. 

Ο επικεφαλής της κοινότητας Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY), Richard King, που πλήττεται ιδιαίτερα από τις επιδρομές των καμηλών, δήλωσε σχετικά με τη θανάτωση των ζώων: «Δεδομένης της συνεχιζόμενης ξηρασίας αλλά και του μεγάλου πληθυσμού καμηλών που απειλούν τις κοινότητες της APY, κρίνεται απαραίτητος ο άμεσος έλεγχος του ζώου». 

Οι καμήλες δεν αποτελούν ιθαγενή πληθυσμό της Αυστραλίας. Έφτασαν στο νησί από Βρετανούς αποικιοκράτες, οι οποίοι τις έφεραν από Ινδία, Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή τον 19ο αιώνα. Παρόλο που δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. 

Ένα δισ. ζώα έχουν γίνει στάχτη

Στο μεταξύ, στις φωτιές που καίνε την Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο του 2019, υπολογίζεται ότι έχουν καεί ζωντανά περίπου 1 δισ. ζώα, σε μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή. Τα αυστραλιανά ΜΜΕ φιλοξενούν κατά κόρον θέματα με απλούς πολίτες που ρίχνονται με αυταπάρνηση στις φλόγες για να βοηθήσουν κοάλα, καγκουρό και άλλα ζώα που κινδυνεύουν να γίνουν στάχτη από την πύρινη λαίλαπα. 

Οι εικόνες που ακολουθούν δείχνουν την άλλη πλευρά αυτής της οικολογικής καταστροφής, μια πλευρά που μας επιτρέπει να διατηρούμε - έστω και με μισή καρδιά - την πίστη μας στο ανθρώπινο είδος. 

Έφηβος στη νότια Νέα Ουαλία δίνει τις πρώτες βοήθειες σε ένα καγκουρό που φέρει εγκαύματα/© Matrix for Daily Mail Australia

Νεαρός κυνηγός σώζει κοάλα από τη φωτιά/© Instagram/Patrick Boyle

Διάσωση κοάλα από πυροσβέστες / © AP Images

Κοάλα κρατά το χέρι ενός κατοίκου της Αδελαϊδας που του δίνει νερό να πιει:

Διάσωση κοάλα από πυροσβέστες και εθελοντές: 

Έφηβοι σώζουν κοάλα με το αυτοκίνητό τους από τις φλόγες:

Κοάλα ασφαλή σε σπίτι, αφού διασώθηκαν από πυροσβέστες/©Adam Mudge via AP

Πυροσβέστης και αστυνομικός κρατούν ένα πόσουμ και το μικρό του αφού το έσωσαν από τις φλόγες/Twitter@NSWRFS via AP 

ζώαΑυστραλίακαμήλαφωτιές