Viral|01.03.2020 14:10

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στα σύνορα σε 11 φωτογραφίες

Αθανασία Κουλέτα

Τις τελευταίες ώρες, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, μετά το 2015. Από την Παρασκευή 28/2 που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άνοιξε τα σύνορα της χώρας του, δίνοντας το μήνυμα, σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες το επιθυμούν, ότι μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα και επομένως την Ευρώπη, χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο και εκατοντάδες μπαίνουν σε βάρκες με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ στη δημοσιότητα αργά το βράδυ του Σαββάτου 29/2, περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας. «Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά». 

Κι ενώ ο Ερντογάν διαμηνύει ότι «οι πόρτες άνοιξαν» και δεν πρόκειται να ξανακλείσουν, τα διεθνή πρακτορεία στέλνουν ανταποκριτές στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να καλύψουν τη διαφαινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με τους φωτορεπόρτερ να ασκούν - για ακόμη μια φορά - λειτούργημα. Ακολουθούν 11 φωτογραφίες από το Associated Press, οι οποίες αποτυπώνουν γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα. 

πρόσφυγεςΤουρκίαμετανάστεςσύνορα