Viral|13.03.2020 11:19

Αυτή είναι η πρώτη νοσοκόμα που σύστησε στον κόσμο να πλένει τα χέρια του

Newsroom

Αν ακούμε ένα - κυρίως - πράγμα διαρκώς στην «εποχή του κοροναϊού», αυτό είναι πως πρέπει να προσέχουμε την προσωπική μας υγιεινή και κυρίως να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Το πλύσιμο των χεριών δεν είναι, προφανώς, μία καινούρια πρακτική. Όλοι έχουμε μνήμες ως παιδιά από τις γιαγιάδες ή τις μητέρες μας να μας λένε επιτακτικά να πλύνουμε τα χέρια μας πριν να φάμε. Ποιος ήταν, όμως, ο άνθρωπος που εισήγαγε για πρώτη φορά στην καθημερινότητά μας αυτή τη συνήθεια;

Το όνομα «Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ» ίσως είναι άγνωστο στους περισσότερους, όπως και το προσωνύμιο «Η Κυρία με το Φανάρι». Κι όμως, έτσι ονομαζόταν η πρωτοπόρος της Νοσηλευτικής, με καταγωγή από τη Βρετανία, η οποία και άφησε σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης. Ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στην έκθεση «Η Νάιτινγκεϊλ σε 200 αντικείμενα, ανθρώπους και μέρη» παρουσιάζει τη ζωή της νοσηλεύτριας που έμελε, με την πρωτοποριακή ματιά της, να αφήσει το αποτύπωμά της στην παγκόσμια ιατρική. 

Florence Nightingale/(AP Photo)

Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, γίνεται αναφορά στην επιμονή της Νάιτινγκεϊλ στην προσωπική υγιεινή, την άσκηση στον καθαρό αέρα και την καλή διατροφή, στοιχεία που μέχρι και σήμερα αποτελούν θεμέλιο λίθο της ευζωίας. Η «Κυρία με το Φανάρι» έγινε γνωστή παγκοσμίως όταν, μαζί με μια ομάδα νοσοκόμων, βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να φροντίσουν Βρετανούς τραυματίες στρατιώτες από τον πόλεμο της Κριμαίας. Εκεί, είδε χιλιάδες στρατιώτες να πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες και όχι από τις ίδιες τις πληγές τους, γεγονός που την έκανε να προσπαθήσει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους. 

«Εάν ζούσε σήμερα, η Νάιτινγκεϊλ θα ήταν υπέρμαχος όλων των μέτρων που λαμβάνονται αυτή την εποχή λόγω κοροναϊού. Υποστήριζε πάντα τον έλεγχο των λοιμώξεων, το πλύσιμο των χεριών και ήταν πολύ παρατηρητική», δήλωσε η Yvonne Moores, επικεφαλής του Ιδρύματος Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ.  Για την ιστορία, το προσωνύμιο «Η Κυρία με το Φανάρι», της αποδόθηκε από τα βράδια που επιθεωρούσε με μια λάμπα τους τραυματισμένους στρατιώτες στην Κωνσταντινούπολη. Το φανάρι αυτό εκτίθεται μαζί με άλλα προσωπικά της αντικείμενα στην έκθεση, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό για ένα χρόνο. 

Με πληροφορίες από Reuters

πλύσιμο χεριώννοσοκόμαΚορονοϊός