Viral|29.03.2020 22:31

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι είναι αποφασισμένος να «ξηλώσει» το «σάβανο» του κορονοϊού

Αθανασία Κουλέτα

«Υπάρχουν εκείνοι που έχουν λεφτά και υπάρχουν κι εκείνοι που είναι πλούσιοι». Αυτή ήταν μία από τις φράσεις που συνάντησα στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες για εκείνον και που - θαρρώ πως - περιγράφει με ακρίβεια την περίπτωση που ακούει στο όνομα «Τζόρτζιο Αρμάνι». 

Πριν από δύο ημέρες, ένας Ιταλός ονόματι Stefano Scalia κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο Instagram μια φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ο διάσημος Ιταλός μόδιστρος, να φτιάχνει ο ίδιος στη μπουτίκ του στο Μιλάνο τα ρούχα της κούκλας στη βιτρίνα. Η φωτογραφία συνοδευόταν από την εξής λεζάντα: 

«Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία πριν από ένα χρόνο, ενώ περπατούσα στο Μιλάνο, στην οδό Montenapoleone, την οδό της μόδας. Δεν τράβηξα αυτή τη φωτογραφία επειδή είδα στη βιτρίνα τον Τζόρτζιο Αρμάνι να τακτοποιεί μια κούκλα. Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία για να απαθανατίσω έναν άνθρωπο και το πάθος του γιατί, παρόλο που έχει χιλιάδες υπαλλήλους και θα μπορούσε να περνά τις ημέρες του στην Καραϊβική, αυτός ήταν εκεί, να ντύνει την κούκλα της βιτρίνας, μόνος του. Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος μετατρέπει τα εργοστάσιά του ώστε να αυτά να παράγουν στολές μιας χρήσης για τους γιατρούς. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ, ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ». 

T

Δύο ημέρες μετά και η φωτογραφία αυτή κάνει ακόμη τον γύρο του διαδικτύου γιατί έρχεται να συμπληρώσει και να επαυξήσει όσα υποδηλώνει με τη στάση του ο Ιταλός μόδιστρος απέναντι στην πρωτοφανή κρίση που βιώνει η Ιταλία λόγω κορονοϊού.

Στις 11 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι δώρισε ως «όμιλος Αρμάνι» 1,25 εκατ.  σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας αλλά και στην Πολιτική Προστασία, ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια καταστολής του ιού. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι και τα τέσσερα εργοστάσια του ομίλου του τίθενται στη διάθεση του κράτους για την παραγωγή στολών προστασίας για το «ιατρικό προσωπικό που δίνει μάχη» εναντίον της πανδημίας. 

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Στις 22 Μαρτίου, ο Αρμάνι έστειλε ανοιχτή επιστολή στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας του, στην οποία εξηγούσε πως τον συγκινούν οι προσπάθειες των εργαζομένων στα νοσοκομεία και η αφοσίωσή τους στη δουλειά τους ενώ κατέληγε λέγοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και όλο το προσωπικό του ομίλου του είναι δίπλα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. 

T

Μπορεί για κάποιους από εμάς η στάση του Αρμάνι να αποτελεί «έκπληξη» και την «ευχάριστη είδηση» που έχουμε ανάγκη να ακούμε πότε πότε για να αντέξουμε όλον αυτό τον ζόφο, φαίνεται ωστόσο πως ο ίδιος απλώς παραμένει συνεπής στη φιλοσοφία της ζωής του και στην ανθρωπιά του, αφού ήταν από τους πρώτους επιχειρηματίες που πήραν δραστικά μέτρα μόλις ξέσπασε ο κορονοϊός στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» στις 11 Μαρτίου, δήλωσε σχετικά: «Ήταν Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου όταν τέλειωσε η επίδειξη μόδας του οίκου και τότε έγιναν γνωστά τα πρώτα κρούσματα του ιού στην Ιταλία. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν η ερχόμενη Κυριακή, όταν θα "έκλεινα" την εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο. Μου ήταν ήδη σαφές τι έπρεπε να κάνω. Η δουλειά είναι η ζωή μου και η επίδειξη μόδας η πιο σημαντική στιγμή κάθε εποχής αλλά πάντα, σε όλες τις αποφάσεις που παίρνω για την εταιρεία, οι υπάλληλοί μου βρίσκονται στην πρώτη θέση. Η ασφάλειά τους όπως και των καλεσμένων στο σόου ήταν το βασικότερο όλων για το οποίο έπρεπε να εγγυηθώ. Η επίδειξη ήταν δευτερεύουσας σημασίας». Τελικά, το σόου έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με live streaming μετάδοση. 

T

Ο Αρμάνι έχτισε τη ζωή και την καριέρα του στο Μιλάνο, μια από τις περιοχές που πλήττονται πολύ βαριά από την πανδημία του κορονοϊού, από επιλογή. «Το Μιλάνο παραμένει η επιλογή μου επειδή ακόμη κι όταν σείεται, δεν πέφτει. Επέλεξα το Μιλάνο γιατί δεν γνωρίζει τι πάει να πει "παραδίνομαι"», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο αγαπημένος των Ιταλών, δείχνοντας το δέσιμό του και την αγάπη του για την πόλη του, την οποία - όπως και ολόκληρη τη χώρα - προσπαθεί να στηρίξει με κάθε μέσο που διαθέτει. 

«Κομψότητα δεν είναι να σε προσέχουν, αλλά να σε θυμούνται», έχει πει. Αν μη τι άλλο, έχει ήδη φροντίσει να τον θυμούνται για πολύ περισσότερα από την αυταπόδεικτη κομψότητά του. 

ΚορονοϊόςΤζόρτζιο Αρμάνι