Καιρός|04.11.2022 22:10

Κακοκαιρία Eva: Προ των πυλών τα έντονα φαινόμενα - Οι περιοχές σε «κόκκινο» συναγερμό - «Περιορίστε τις μετακινήσεις»

Newsroom

Δυσμενή καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να εκφράζουν φόβους για πλημμύρες και καταστροφές. Η κακοκαιρία Eva αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές, ενώ αυστηρές είναι οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας ώστε οι πολίτες να μην μετακινηθούν άσκοπα και αντιμετωπίσουν κίνδυνο.

Το απόγευμα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα του 112 σε Ήπειρο, Μεσσηνία, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα, ενώ είναι πιθανό να σταλούν και σε άλλες περιοχές ανάλογα πάντα με την πορεία των φαινομένων.

Σύσκεψη για την κακοκαιρία 

Σε επιφυλακή και εγρήγορση βρίσκονται Πυροσβεστική, δήμοι και Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μάλιστα, προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση απευθύνοντας ισχυρή σύσταση στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων.

O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Αρτοποιός, αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του 112, γνωστοποιώντας ότι έχει ήδη σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους περιοχών του βορείου Ιονίου και της περιφέρειας Ηπείρου.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως «ανάλογα με τα φαινόμενα και την εξέλιξή τους θα αποσταλούν μηνύματα στους πολίτες».

Νωρίτερα την, Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει της έντονης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από αύριο το πρωί, μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε διεξοδικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, καθώς επίσης και για την ανά 12 ώρες επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία - Ποιες περιοχές θα πλήξει και πότε

Η κακοκαιρία «Eva»που έρχεται από τη βόρεια Ιταλία, θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Αργά το βράδυ της Παρασκευής θα χτυπήσει τα βορειοδυτικά και από το Σάββατο και τις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με το μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Αναλυτικότερα, από το βράδυ της Παρασκευής έως το απόγευμα του Σαββάτου θα πλήξει τα Δυτικά και συγκεκριμένα τα Επτάνησα, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Από το απόγευμα του Σαββάτου έως το βράδυ της Κυριακής θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ειδικότερα την Αττική, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. «Ο μεγάλος όγκος νερού θα πέσει το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής» ανέφερε ο μετεωρολόγος συνιστώντας προσοχή επειδή εκείνη την ώρα θα διεξάγεται το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας, η κακοκαιρία θα κινηθεί προς ανατολικά και θα «χτυπήσει» τα Δωδεκάνησα, Σποράδες και την ανατολική και νότια Θεσσαλία. Ο μεγάλος όγκος νερού θα πέσει προς την περιοχή του Πηλίου, στη Μαγνησία και τη Βόρεια Εύβοια που έχει πληγεί και τα πρόσφατα χρόνια από πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη ο καιρός θα βελτιωθεί από την Τρίτη.

Αυστηρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων από την Πολιτική Προστασία

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία έχει απευθύνει αυστηρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων. O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Αρτοποιός τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει κανείς να διασχίσει για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Αττική

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής. Στις περισσότερες περιοχές έγιναν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού των φρεατίων και των αγωγών ομβρίων υδάτων, ενώ δόθηκε εντολή για άμεση απομάκρυνση όποιων ογκωδών αντικειμένων έχουν εντοπιστεί στους δρόμους.

Οι περισσότεροι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο, ενώ εξέδωσαν και ανακοινώσεις με συμβουλές για μέτρα ασφάλειας των κατοίκων.

Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι έθεσαν σε επιφυλακή τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που διαθέτουν, προκειμένου να παράσχουν, όπου και αν χρειαστεί, κάθε δυνατή βοήθεια. Μάλιστα, ο Δήμος Ωρωπού, ο οποίος καλύπτει μία πολύ μεγάλη και ιδιόμορφη έκταση (ορεινή και παραθαλάσσια) στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, ενεργοποίησε το σχετικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει για ανάλογες περιπτώσεις (Σχέδιο Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων), μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο δήμαρχος με τους αντιδημάρχους και με εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, καθώς και των εθελοντικών ομάδων.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

καιρόςειδήσεις τώρακακοκαιρία EVAκαταιγίδαΠολιτική Προστασία112