Καιρός|06.11.2022 23:16

Κακοκαιρία Eva: Νέα ενημέρωση από την ΕΜΥ για την πορεία της - Οι τρεις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Κακοκαιρία Eva στην Αθήνα (Eurokinissi - gallery)
Κακοκαιρία Eva στην Αθήνα (Eurokinissi - gallery)
Κακοκαιρία Eva στην Αθήνα (Eurokinissi - gallery)
Κακοκαιρία Eva στην Αθήνα (Eurokinissi - gallery)
Κακοκαιρία Eva στην Αθήνα (Eurokinissi - gallery)

Σε νέα τροποποίηση του εκτάκτου δελτίου της σχετικά με την κακοκαιρία που έχει έρθει στη χώρα, προχώρησε η ΕΜΥ. Τρεις περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2022 και αφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας Eva επικαιροποιείται για τελευταία φορά σύμφωνα με τα πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-11-22) στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Γιατί η κακοκαιρία δεν ήταν όσο «άγρια» αναμενόταν

Η κακοκαιρία Eva έφτασε στην Ελλάδα το Σάββατο και προκάλεσε συναγερμό. Οι προειδοποιήσεις των αρμοδίων ήταν πολλές και αυστηρές, ενώ τα έντονα φαινόμενα «χτύπησαν» πολλές περιοχές. Ωστόσο, δεν ήταν όσο «άγρια» είχε εκτιμηθεί.

Εξήγηση σε αυτό δίνει ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος αρχικά εξηγεί πως «ήταν μία αρκετά δύσκολη προγνωστικά κακοκαιρία η Eva».

«Έδωσε μεγάλο όγκο νερού στην Ιταλία και όταν έφτασε εδώ, το είχαμε χωρίσει σε τρία στάδια. Το πρώτο πέρασε κανονικά μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα έφτασε η καταιγίδα και στην Αττική. Το δεύτερο στάδιο όμως εμφάνισε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη μετατόπισή του. Αυτό έδωσε μια ευκαιρία στον ψυχρότερο αέρα να καλύψει μεγαλύτερα στρώματα μέσα στην ατμόσφαιρα και έτσι η δεύτερη φάση έφτασε πιο ήπια και πιο οργανωμένη κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό», πρόσθεσε στη συνέχεια διευκρινίζοντας πως, ωστόσο, σε Κυκλάδες και Αιγαίο είχαμε έντονες καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στην Πέλλα με 84 τόνους ανά στρέμμα. Στα Γιαννιτσά έπεσαν 60 τόνοι ανά στρέμμα και στην Ελευσίνα επίσης 60. 

Στην Αττική, στο ΧαΊδάρι έπεσαν 55 τόνοι ανά στρέμμα, ενώ στον Κορυδαλλό 52.

Τέλος, ο μετεωρολόγος εξήγησε πως ο κύριος όγκος των φαινομένων βρίσκεται πια στο βορειοανατολικό Αιγαίο και θα συνεχίσει να κινείται προς τα εκεί, άρα μεγάλη προσοχή προς τα Δωδεκάνησα.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Τις επόμενες ώρες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την κακοκαιρία υπάρχει στα Δωδεκάνησα όπου προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως και νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Πιο ήπια φαινόμενα αναμένεται προς Σποράδες και λιγότερο προς το δυτικό Αιγαίο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

καιρόςκακοκαιρίαέκτακτο δελτίο καιρούκαιρός κακοκαιρία Αττικήκακοκαιρία EVAειδήσεις τώρα