Καιρός|23.12.2022 21:47

Σαρώνει τις ΗΠΑ ο κυκλώνας «βόμβα» και προκαλεί σοβαρά προβλήματα: Πώς μπορεί να επηρεάσει τον καιρό στην Ελλάδα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Για τον «κυκλώνα - βόμβα» που απειλεί τις ΗΠΑ  και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να έρθει στην Ευρώπη και να επηρεάσει την Ελλάδα, μίλησε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Είναι κάτι που λαμβάνει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γενικότερα στη Βόρεια Αμερική. Σχεδόν συμβαίνει μία με δύο φορές κοντά στα τρία με τέσσερα χρόνια. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, ωστόσο είναι ένα πολύ ακραίο φαινόμενο» είπε στην ΕΡΤ.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Να τονίσουμε ότι αυτό συνδέεται φυσικά με τη γενικότερη κυκλοφορία πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου ουσιαστικά ευνοεί την ταχεία μεταφορά μιας πολικής αέριας μάζας από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς την περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έως την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, όπου ακόμα και πριν από λίγο που έλεγξα τις θερμοκρασίες και σε παράκτιες περιοχές του Τέξας, έχουμε θερμοκρασίες της τάξης των -6 και -7 βαθμών Κελσίου. Αυτή τη στιγμή που στα βορειότερα και πιο ηπειρωτικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, η θερμοκρασία είναι κοντά στους – 20 έως και -40 βαθμούς Κελσίου. Είναι ένα πολύ ψυχρό κύμα. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ανθρώπους και την ανθρώπινη ζωή και συνοδεύει τέτοιες ψυχρές εισβολές είναι η αίσθηση του ψύχους, μιας και τα συστήματα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους που κάνουν την αίσθηση του ψύχους πάρα πολύ έντονη σε κάποιες περιοχές. Σήμερα στη Μοντάνα η αίσθηση του ψύχους είναι κοντά στους – 58 με -60 βαθμούς Κελσίου».

Όπως εξήγησε το «κύριο χαρακτηριστικό που συνοδεύει αυτό το φαινόμενο, γιατί τις επόμενες ώρες αναμένουμε να λάβει χώρα ένα βαρομετρικό χαμηλό "βόμβα", το οποίο έχει να κάνει με μια πολύ ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, είναι η βαρομετρική πίεση στο κέντρο του συστήματος και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική κίνηση των ανέμων, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και σε εκείνες τις περιοχές αναμένεται αυτή η αίσθηση του ψύχους να είναι πάρα πολύ έντονη».

Πώς αντιμετωπίζεται το ψύχος

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαβασιλείου: «Οι άνθρωποι υγείας που συμβουλεύονται και από τους μετεωρολόγους για αυτά τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συμβουλεύουν να μείνετε μακριά από αυτό το ψύχος. Έχει να κάνει με τη διάρκεια που μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις θερμοκρασίες. Ενδεικτικά νομίζω, αν και δεν είμαι ειδικός στο συγκεκριμένο ζήτημα σε ότι αφορά την υγεία σε κάποιες θερμοκρασίες ψύχους κάτω από – 40 βαθμούς Κελσίου, η έκθεση σου στο ψύχος πρέπει να είναι λιγότερη των δύο λεπτών, οπότε ουσιαστικά δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις. Αυτό που συμβουλεύουν είναι να μείνεις σε ζεστό μέρος και να ντυθείς πάρα πολύ καλά».

Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα

Αυτό το φαινόμενο θα έχει ως αποτέλεσμα και σφοδρές χιονοπτώσεις κυρίως στην περιοχή των Λιμνών εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου.

«Εκεί θα δούμε χιονοπτώσεις που θα ξεπεράσουν και το 1 μέτρο και αυτό σαν συνέπεια θα έχει να αλλάξει η κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη και πάνω από τον Ατλαντικό, με αποτέλεσμα να έχουμε στην περιοχή μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας, όχι μόνο στην Ελλάδα, στη Νότια Ευρώπη και στην Κεντρική Ευρώπη. Σε κάποιες περιοχές ίσως του Ηνωμένου Βασιλείου, στα βορειότερα, κυρίως στη Σκωτία, θα έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά γενικότερα πάμε για μία ήπια περίοδο», καταλήγει. 

Περισσότερα από 1 εκατ. σπίτια χωρίς ρεύμα – Σχεδόν 4.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν διαταράξει τα σχέδια των διακοπών λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Περισσότερα από 1,25 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα στις νότιες και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Παρασκευής, με αιχμή τη Βόρεια Καρολίνα, όπου περισσότεροι από 150.000 πελάτες ήταν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Poweroutage.us.

Οι σφοδροί άνεμοι, ο πάγος και το χιόνι αναστάτωσαν επίσης την εμπορική αεροπορική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυσύχναστες ταξιδιωτικές περιόδους του έτους.

Σχεδόν 3.500 πτήσεις, προς ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες ΗΠΑ ακυρώθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περισσότερες από 400 πτήσεις προς ή από το διεθνές αεροδρόμιο Σιάτλ-Τακόμα, καθώς οι Βορειοδυτικές Πολιτείες ξύπνησαν με πάγο και παγωμένη βροχή που προκλήθηκε από ένα ξεχωριστό σύστημα καταιγίδας το πρωί της Παρασκευής.

Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών (AAA) είχε εκτιμήσει ότι 112,7 εκατομμύρια άνθρωποι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν 80 χιλιόμετρα ή περισσότερο μακριά από το σπίτι τους μεταξύ της Παρασκευής και της 2ας Ιανουαρίου, αριθμός αυξημένος κατά 3,6 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, πλησιάζοντας τους αριθμούς πριν από την πανδημία.

Όμως ο αριθμός αυτός ήταν πιθανό να μειωθεί λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που περιπλέκουν τα αεροπορικά και οδικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Αν υπάρχουν καλά νέα, είναι ότι η καταιγίδα έχει μετακινηθεί γρήγορα σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπούτιτζετζ στο MSNBC την Παρασκευή. Ο Μπούτιτζετζ είπε ότι πολλά αεροδρόμια, όπως το Ντένβερ, «θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν γρήγορα» μετά από ένα κύμα καθυστερήσεων και ακυρώσεων, με άλλους κόμβους όπως το Σικάγο να είναι πιθανόν σε θέση να ανακάμψουν αργότερα την Παρασκευή.

SMS σε 240 εκατ. ανθρώπους

Το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, σχεδόν 240 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 70% του πληθυσμού, είχε λάβει προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κυκλώναςΗΠΑΕλλάδακαιρός