Καιρός|02.04.2023 22:05

LIVE η κακοκαιρία ILINA: Ισχυρές καταιγίδες με κεραυνούς και πιθανότητα χαλαζιού

Newsroom

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την  κακοκαιρία «ILINA» για την οποία έχει ήδη εκδοθεί  έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η κακοκαιρία τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

Κακοκαιρία ILINA – Live η πορεία της

To χαμηλό στα νότια της Ιταλίας θα αρχίσει από τη Δευτέρα να προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

  • από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο
  • από τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο
  • από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την κεντρική Στερεά
  • από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Συναγερμός για επεισόδια βροχοπτώσεων επιπέδου 4

το meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώνει πως η κακοκαιρία θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας το διήμερο Δευτέρα 03/04 - Τρίτη 04/04.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι:

  • Οι βροχοπτώσεις που κατά τόπους θα αφήσουν σημαντικά ύψη βροχής
  • Οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους
  • Οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, με ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 1800 μέτρα στα νότια, πάνω από τα 1500 μέτρα στα υπόλοιπα και πάνω από τα 1000 μέτρα στα βορειοδυτικά.
  • Οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη
  • Η πτώση της θερμοκρασίας

Ειδικά για τη Δευτέρα 03/04, μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα του Αιγαίου. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο ισχυρών καταιγίδων θα διασχίσει το Αιγαίο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 6 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Εξαίρεση αποτελεί το Βόρειο Αιγαίο όπου θα επικρατήσει ανατολικό ρεύμα με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν, αποτυπώνονται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που θα εκδηλώνονται για τα διαστήματα 12:00 - 15:00 και 18:00 - 21:00 της Δευτέρας 03/04. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνώνκακοκαιρίαβροχοπτώσειςχαλάζιέκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούειδήσεις τώραάνεμοι