Καιρός|19.04.2023 22:00

Ακραίος καύσωνας «λιώνει» την Ασία: Συναγερμός θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών κελσίου

Newsroom

Ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται σε χώρες σε ολόκληρη την Ασία, καθώς ένα βίαιο κύμα καύσωνα που «χτύπησε» τον Απρίλιο, συνεχίζει να πλήττει μεγάλα τμήματα της ηπείρου, χωρίς να διαφαίνεται ανακούφιση.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, ορισμένες χώρες σημείωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ αυτή την εβδομάδα, ενώ η καυτή ζέστη στην ινδική υποήπειρο έχει σκοτώσει περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους.

Το Λάος είναι η τελευταία χώρα που σημείωσε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς η Λουάνγκ Πραμπάνγκ έφτασε την Τρίτη τους 42,7 βαθμούς κελσίου, σύμφωνα με τον ιστορικό καιρού Μαξιμιλιάνο Ερέρα.

Συναγερμός για ακραία υψηλές θερμοκρασίες

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ταϊλάνδη ξεπέρασε τους 45 βαθμούς για πρώτη φορά στην ιστορία της, σύμφωνα με τον Herrera, ο οποίος χρησιμοποίησε στοιχεία από το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ταϊλάνδης. Η βορειοδυτική πόλη Τακ έφθασε τους 45,4°C το Σάββατο, αλλά σε μεγάλα τμήματα της χώρας οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από τα τέλη Μαρτίου στους 30 έως τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αρχές της Ταϊλάνδης εξέδωσαν υγειονομικό συναγερμό για πολλές επαρχίες, καθώς ο δείκτης ζέστης προβλεπόταν να φτάσει τους 50,2 βαθμούς στην περιοχή Bang Na της πρωτεύουσας Μπανγκόκ. Ο δείκτης θερμότητας είναι αυτό που «αισθάνεται» η θερμοκρασία και λαμβάνει υπόψη τόσο τη θερμοκρασία του αέρα όσο και την υγρασία για να μετρήσει τις επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με το CNN, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayut Chan-o-cha εξέφρασε την ανησυχία του για τις «επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της Ταϊλάνδης» και δήλωσε ότι στην περιοχή Bang Na της Μπανγκόκ, οι θερμοκρασίες «θα μπορούσαν να φτάσουν τους 52,3°C», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η γειτονική Μιανμάρ σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας Απριλίου τη Δευτέρα, καθώς η Καλέουα, στην κεντρική περιοχή Σαγκάινγκ, έφθασε τους 44°C, έγραψε ο Χερέρα στο Twitter.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι συνήθως οι θερμότεροι μήνες του έτους για τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πριν αρχίσουν οι βροχές των μουσώνων και φέρουν κάποια ανακούφιση.

Αλλά η ζέστη στην Ταϊλάνδη έχει επιδεινωθεί από μια έντονη εποχή αιθαλομίχλης που έχει προκαλέσει την εκτόξευση των επιπέδων ρύπανσης.

Το τουριστικό θέρετρο Τσιάνγκ Μάι στο βορρά κατατάχθηκε ως η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο για επτά συνεχόμενες ημέρες, καθώς ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές και την εκτεταμένη καύση καλλιεργειών επιδείνωσε την ποιότητα του αέρα. Τουλάχιστον ένα νοσοκομείο της πόλης δήλωσε ότι είχε φτάσει σε "πλήρη χωρητικότητα θαλάμων" καθώς οι ασθενείς αναζητούσαν ιατρική περίθαλψη για αναπνευστικά προβλήματα.

Οι καυτές θερμοκρασίες ήταν επίσης ευρέως εξαπλωμένες σε ολόκληρη την Κίνα.

Την Τρίτη, η χώρα είδε θερμοκρασίες που έφτασαν τους 42,4 βαθμούς κελσίου στην Yuanyang, στα νοτιοανατολικά - μόλις 0,3°C από το ρεκόρ σε όλη τη χώρα για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Herrera.

Τη Δευτέρα, περισσότεροι από 100 μετεωρολογικοί σταθμοί σε 12 επαρχίες έσπασαν το ρεκόρ θερμοκρασίας Απριλίου, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Τζιμ Γιανγκ.

Αν και δεν έσπασε ρεκόρ στις περισσότερες περιπτώσεις, η ζέστη ήταν επίσης διαδεδομένη -και θανατηφόρα- σε ολόκληρη τη Νότια Ασία. Στο Πακιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40°C για πολλές ημέρες.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας, 48 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 42°C την Τρίτη, με την υψηλότερη στους 44,2°C στο ανατολικό κρατίδιο Οντίσα.

Νοσηλείες και θάνατοι λόγω του καύσωνα

Στη δυτική πολιτεία Μαχαράστρα, τουλάχιστον 13 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία μετά την παρουσία τους σε τελετή απονομής κρατικών βραβείων την Κυριακή. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Ναβί Μουμπάι και 50 έως 60 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας της πόλης.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον δύο πολιτείες, η Τριπούρα στα βορειοανατολικά και η Δυτική Βεγγάλη στα ανατολικά, διέταξαν να κλείσουν τα σχολεία αυτή την εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, όπως ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις των πολιτειών, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το υπουργείο Εργασίας της Ινδίας εξέδωσε σύσταση προς όλα τα κρατίδια και τις περιφέρειες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων -ιδίως των υπαίθριων εργατών και των ανθρακωρύχων- στην ακραία ζέστη. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή επαρκούς πόσιμου νερού, παγοκύστες έκτακτης ανάγκης και συχνά διαλείμματα ανάπαυσης.

Τα κύματα καύσωνα στην Ινδία λαμβάνουν χώρα συνήθως μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτές οι καυτές περιόδους έχουν γίνει πιο έντονες, πιο συχνές και πιο μακροχρόνιες.

Πέρυσι, η Ινδία βίωσε ένα καυτό κύμα καύσωνα, κατά το οποίο τμήματα της χώρας έφθασαν σε θερμοκρασία άνω των 49°C . Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο επιταχύνονται και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, οι επιστήμονες λένε ότι οι καύσωνες θα γίνονται όλο και πιο συχνοί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤαϊλάνδηΑσίαθάνατοικαύσωναςειδήσεις τώραΙνδία