Καιρός|15.06.2023 22:50

Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» η κακοκαιρία: Πότε θα βρέξει περισσότερο και πότε θα επιστρέψει το καλοκαίρι

Newsroom

Ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια που κινούνται προς τη χώρα μας  σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό το οποίο κινείται από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στην Ελλάδα από την Παρασκευή έως και την Κυριακή.

Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας καθώς επίσης και τις ανατολικές νησιωτικές περιοχές. Τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Σημειώνεται ότι σε ισχύ βρίσκεται το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε την Πέμπτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και προβλέπει ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από αύριο Παρασκευή (16-06-2023) έως και την Κυριακή (18-06-2023). Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η ανάλυση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού

Την ίδια ώρα, η ΕΜΥ εξέδωσε ανάλυση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού δημοσιεύοντας χάρτες με τον δείκτη EFI ο οποίος λαμβάνει έως πορτοκαλί τιμές για τα επεισόδια βροχόπτωσης τιμές που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, ωστόσο επειδή οι βροχοπτώσεις θα έχουν μεγάλη ραγδαιότητα (σε λίγο χρόνο μεγάλα ύψη βροχής) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι περιοχές όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα είναι την Παρασκευή (16-06-2023), η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία και, πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.

O 24ωρος υετός για την Παρασκευή 16Ιουνίου 2023:

Το Σάββατο (17-06-2023), θα επηρεαστεί η κεντρική Μακεδονία ( περισσότερο η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία , η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ο 24ωρος υετός για το Σάββατο 17Ιουνίου 2023:

Την Κυριακή (18-06-2023), θα επηρεαστούν τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.

Ο 24ωρος υετός για την Κυριακή 18Ιουνίου 2023:

Για τις επόμενες ημέρες ο καιρός προβλέπεται να παρουσιάσει βελτίωση και όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές ημέρες η ερχόμενη εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται από βελτιωμένο καιρό με παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κακοκαιρίαΒαλκάνιαβροχέςειδήσεις τώρακαταιγίδες