Καιρός|14.07.2023 06:45

Καύσωνας «Κλέων»: Μέχρι 44 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο σήμερα – Όλα τα μέτρα για τις ακραίες θερμοκρασίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

Σήμερα, Παρασκευή (14/07) και αύριο αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα «Κλέωνα» που, τα τελευταία 24ωρα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει και τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ η κορύφωση του κύματος ζέστης αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο (15/07). Από την Κυριακή (16/07) αναμένεται μικρή υποχώρηση των θερμοκρασιών, λόγω ενίσχυσης των βοριάδων, ωστόσο, την Τρίτη και την Τετάρτη οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέα άνοδο της θερμοκρασίας.

Υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο

Εκδόθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».

Τα μέτρα

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

      1. Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
      2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
      3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
      4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
      5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Διευκρινήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών για το Δημόσιο

Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες του καύσωνα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών με ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε ειδικά για την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Ιουλίου .

Στην εγκύκλιο αναφέρεται για ποιους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπεται τηλεργασία και για ποιους ευέλικτο ωράριο άφιξης και αποχώρησης από την εργασία.

Παράλληλα τονίζεται ότι «προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν».

Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου. (Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, Σάββατο 15 Ιουλίου)

Εφαρμογή τηλεργασίας και ευέλικτο ωράριο

Ειδικότερα, για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας , ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Επαναπρογραμματισμός των ραντεβού 

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Αναστέλλεται η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών (καύσωνα), αναστέλλεται αύριο, Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023, η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης, ως προς τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, συνέστησε όπως οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών «μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών».

Αναβάλλονται στην Αττική οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Αναβάλλονται οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, που είχαν προγραμματιστεί για σημερα, Παρασκευή, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, λόγω του καύσωνα «Κλέων».

Ειδικότερα, η αναβολή των εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης αποφασίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση την οποία υπογράφει ο Αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, «οι υποψήφιοι, που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν την Παρασκευή 14 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών».

Χωρίς delivery την Παρασκευή 

Και οι εργαζόμενοι στα delivery εντάσσονται στην υπουργική απόφαση που απαγορεύει τις εξωτερικές εργασίες μεταξύ 12:00 και 17:00, λόγω του καύσωνα Κλέων που σαρώνει τη χώρα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου. «Πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε με αυτό το στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης στις πιο δύσκολες ώρες του καύσωνα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-07-2023

  • Αίθριος και ζεστός καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νότιοι με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 με 39 και στην κεντρική Μακεδονία έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου.
  • Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 και στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας.
  • Άνεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 και στο εσωτερικό της Στερεάς 42 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 και στη νότια Κρήτη έως 37 με 39 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-07-2023

  • Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ.
  • Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 Κελσίου.
  • Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16-07-2023

  • Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-07-2023

  • Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-07-2023

  • Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
άνοδος της θερμοκρασίαςκαύσωναςειδήσεις τώρατηλεργασίαυψηλές θερμοκρασίεςζέστη