Καιρός|16.07.2023 22:41

Η πρόγνωση Μαρουσάκη για το νέο πολυήμερο κύμα καύσωνα: Πότε «εκτοξεύεται» ξανά η θερμοκρασία - Πώς θα κινηθεί η ζέστη από την Αφρική

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Μπορεί το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα μας αυτές τις ημέρες να υποχωρεί και να δίνει «ανάσες» δροσιάς, ωστόσο οι προβλέψεις των μετεωρολόγων προειδοποιούν για νέα ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη η Ελλάδα θα χωριστεί σε δύο τμήματα. Τα ανατολικά και τα βόρεια θα δέχονται την επίδραση των μελτεμιών όπου οι άνεμοι θα πνέουν έως 7 μποφόρ όπου οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 35-37 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και στα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας ωστόσο της χώρας η θερμοκρασία θα αγγίζει και πάλι τους 40 βαθμούς.

Το νέο κύμα καύσωνα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο οι θερμοκρασίες θα ανέβουν κατακόρυφα από την Πέμπτη, καθώς το θερμό κύμα από την Αφρική θα επηρεάσει και τη χώρα μας με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς και ενδέχεται να φτάσουν έως τους 43.

Όπως εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη είναι ασφαλής, ωστόσο για τις επόμενες ημέρες δεν γίνεται με σιγουριά να προβλεφθεί ο και καιρός που θα επικρατήσει.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία Κλέων επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτό, έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια καθώς οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Από την Πέμπτη έως τουλάχιστον και την Κυριακή (23-7-2023) νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως και την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
  • στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου
  • στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Κλέαρχος Μαρουσάκηςκαλοκαίριπρόγνωση καιρούκαύσωναςειδήσεις τώραμελτέμια