Καιρός|19.07.2023 20:24

Συνεχίζεται ο καύσωνας σε όλη τη χώρα: Που θα φτάσει τους 44 βαθμούς το θερμόμετρο - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Newsroom

Τα νέα είναι σχετικά ευχάριστα μιας και τις επόμενες ώρες περιμένουμε να υποχωρήσουν οι άνεμοι στα περισσότερα ενεργά μέτωπα φωτιάς που έχουμε αυτή τη χρονική στιγμή. Όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, προς τις βραδινές ώρες υποχωρεί σιγά – σιγά και η θερμότητα και η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να υπάρχει υποχώρηση και στις εντάσεις των ανέμων. Η γενική εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε σε καλύτερες ανεμολογικές συνθήκες.

Μέρα με τη μέρα και πιο δύσκολη η κατάσταση

Από αύριο (20/07), ωστόσο, μπαίνουμε σε συνθήκες νέου καύσωνα καθώς περιορίζονται σιγά – σιγά τα μελτέμια ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει η πόρτα για να μάς έρθουν οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο. Έτσι από αύριο, Πέμπτη, ανεβαίνει σιγά – σιγά η θερμοκρασία για να δούμε στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού να ξεπερνάμε τοπικά ακόμη και τους 40 βαθμούς , όπως για παράδειγμα στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, προς την περιοχή της Βοιωτίας αλλά και σε εσωτερικές περιοχές της Πελοποννήσου. Αξίζει να τονιστεί ότι, μέρα με την ημέρα, η κατάσταση θα γίνεται και πιο δύσκολη.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Σε πολλές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού αργά το μεσημέρι θα συναντάμε θερμοκρασίες κοντά στους 40 με 42 βαθμούς. Και το Σάββατο προβλέπεται να είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, ‘π[που ενδέχεται τοπικά να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους 43 βαθμούς. Γενικά, πρόκειται για ένα, ναι μεν ισχυρό θερμό κύμα, το οποίο θα θυμίσει το προηγούμενο κύμα που είχαμε την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η διαφορά είναι ότι, την Κυριακή, μάς έρχεται μία πιο δροσερή αέρια μάζα από τα Βαλκάνια που, στην ουσία, θα στρέψει τους ανέμους σε βορειοδυτικούς. Θα λειτουργήσει σαν λίβας, είναι πολύ ξηρός, πολύ θερμός άνεμος στα δυτικά ηπειρωτικά μπορεί να δούμε ακόμη και 44 βαθμούς. Οι άνεμοι αυτοί, όμως, θα ευνοήσουν πάλι συνθήκες πολύ ευνοϊκές για την έναρξη και εξάπλωση πυρκαγιών.


Κλέαρχος Μαρουσάκηςπρόγνωση καιρούκαύσωναςειδήσεις τώραφωτιά τώρα