Καιρός|21.07.2023 07:40

Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της: Από άκρη σε άκρη της Ευρώπης ακραία καιρικά φαινόμενα - Καύσωνες και πλημμύρες

Newsroom

Δεν είναι μόνο το κύμα καύσωνα στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Σε όλη την Ευρώπη, η κλιματική κρίση δείχνει τα «δόντια» της, με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Στα Βαλκάνια οι εικόνες των πλημμυρών είναι απόκοσμες αφού, σε Κροατία και Σλοβενία, υπερκυτταρική καταιγίδα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της. Στο Ζάγκρεμπ, κατασκευή γερανού καταρρέει σαν χάρτινος πύργος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ,μπροστά στα μάτια των κατοίκων που παρακολουθούν το θέαμα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά από την πτώση του γερανού. 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής 

Κάμερα κινητού καταγράφει τις εικόνες βιβλικής καταστροφής ενώ η σφοδρή καταιγίδα με μήκος 32 χλμ την ώρα σπάει τα δέντρα. Από τη δύναμη του ανέμου θραύσματα περιστρέφονται στην ατμόσφαιρα πριν καταλήξουν στο έδαφος. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στο οδικό δίκτυο το οποίο έμεινε αποκλεισμένο για πολλές ώρες λόγω της πτώσης δέντρων. 

Την ίδια στιγμή, στη Βορειοανατολική Ιταλία χοντρό χαλάζι, στο μέγεθος μπάλας του τένις πέφτει στην περιφέρεια Βενέτο. Από το χαλάζι, τραυματίστηκαν 110 άνθρωποι εξαιτίας της ολισθηρότητας των δρόμων και από τζάμια που έσπασαν λόγω της κακοκαιρίας. Στον ιταλικό Νότο η εικόνα είναι ακριβώς αντίθετη,  με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής πρόκειται να παραμείνουν 18 πόλεις της χώρας ενώ, λόγω του καύσωνα, Ιταλοί κάτοικοι και τουρίστες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Οι ιταλικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 25%.

Και στη Γαλλία, όμως ίδια είναι η εικόνα, με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές.

ΓαλλίακαύσωναςΣλοβενίακλιματική κρίσηκαταιγίδαειδήσεις τώραΚροατίαακραία καιρικά φαινόμεναΙταλία