Καιρός|05.08.2023 22:48

Κακοκαιρία Petar: Σάρωσε τη Δυτική Ελλάδα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα- Πώς και πού θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Κακοκαιρία Petar στην Κέρκυρα / Eurokinissi (gallery)
Κακοκαιρία Petar στην Κέρκυρα / Eurokinissi (gallery)
Κακοκαιρία Petar στην Κέρκυρα / Eurokinissi (gallery)
Κακοκαιρία Petar στην Κέρκυρα / Eurokinissi (gallery)
Κακοκαιρία Petar στην Κέρκυρα / Eurokinissi (gallery)
Κακοκαιρία Petar στην Κέρκυρα / Eurokinissi (gallery)

Σάρωσε το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία «Petar», με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρισμούς ανέμους και τη βροχή και με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα. Η ραγδαία βροχόπτωση δεν κράτησε πολλή ώρα, ήταν όμως αρκετή, για να εγκλωβιστούν λουόμενοι στην Κέρκυρα και οδηγοί στην Κεφαλονιά. Η κακοκαιρία φαίνεται να προχωρά στη Δυτική Μακεδονία.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Κέρκυρα

Ειδικότερα, σε απεγκλωβισμό δέκα ατόμων προχώρησαν οι αρχές στην παραλία Πόρτο Τιμόνι στην Κέρκυρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Στο σημείο έσπευσε δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, λιμενικό σκάφος και ιδιώτες και τους μετέφεραν με ασφάλεια στην παραλία Αγίου Γεωργίου. Επίσης, η περιοχή της Κασσιόπης έμεινε χωρίς ρεύμα αφού εκδηλώθηκε και χαλαζόπτωση.

Εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους πολίτες στην Κεφαλονιά

Επιπλέον, έπεσαν λάσπες, πέτρες και φερτά υλικά λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην Καρυά της Βόρειας Κεφαλονιάς. Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα και λίγη ώρα αργότερα η πολιτική προστασία και ειδικά χωματουργικά άνοιξε τον δρόμο.

Παράλληλα, στα Σύβοτα επικράτησε αναστάτωση επειδή άρχισε έντονη βροχόπτωση και ενισχύθηκε ο άνεμος. Φοβήθηκαν μην έρθει μπουρίνι, και οι καταστηματάρχες άρχισαν να μαζεύουν ομπρέλες και ό,τι άλλο μπορούσαν.

Σε επιφυλακή είναι ο κρατικός μηχανισμός στην Δυτική Μακεδονία, με αστυνομία και πυροσβεστική να είναι επί ποδός, καθώς και μηχανήματα για το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων μετά τις τελευταίες πυρκαγιές στην περιοχή.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Petar» τις επόμενες ώρες

Σημειώνεται ότι το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 4 Αυγούστου επικαιροποίησε το Σάββατο η ΕΜΥ λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρία «Petar» κινούμενη ανατολικά από την Ιταλία, θα προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

  1. άμεσα η περιοχή Κέρκυρας - Παξών
  2. από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (κυρίως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη), η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία
  3. από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η δυτική και βόρεια Θεσσαλία
  4. από το βράδυ η κεντρική Μακεδονία

 Ήχησε το 112 σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνιο

Νωρίτερα το Σάββατο εστάλη μήνυμα από το 112 για επικύνδυνα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της δυτικής χώρας, και συγκεκριμένα σε Ιόνιο, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία

Πού θα σημειωθούν τα έντονα φαινόμενα σύμφωνα με το meteo

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την Βόρεια Ιταλία προς τα Βαλκάνια θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το μεσημέρι του Σαββάτου 05/08.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες κατά τη διάρκεια την νύχτας προς Κυριακή 06/08 θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για τη Μακεδονία, το Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια, από τις πρωινές και έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08, σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και στα ορεινά ηπειρωτικά.

βροχέςβροχοπτώσειςΚέρκυραΚεφαλονιάκακοκαιρίαειδήσεις τώρα