Καιρός|06.09.2023 08:49

Κακοκαιρία Daniel: «Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις» - Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Daniel που έχει προκαλέσει τον θάνατο ενός πολίτη, την ώρα που υπάρχουν αγνοούμενοι και έχουν καταγραφεί ανυπολόγιστες καταστροφές στις πλημμύρες που «έπνιξαν» τη Μαγνησία. Στο στόχαστρο του βαρομετρικού χαμηλού μπαίνουν και άλλες περιοχές της χώρας οι οποίες έχουν λάβει ήδη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Ειδικότερα η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Ειδικότερα Μέθανα και Τροιζήνα έλαβαν τη συγκεκριμένη ειδοποίηση. «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το 112.

Το πρωί της Τετάρτης εστάλη μήνυμα  και στη Φθιώτιδα για να εκκενωθούν περιοχές. «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Σοφιάδα και Πετρίλια απομακρυνθείτε προς Νέο_Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή», ανέφερε το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.

Θυμίζουμε ότι από την Τρίτη βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στον νομό Μαγνησίας, ενώ η Πολιτική Προστασία  έδωσε εντολή το πρωί της Τετάρτης να απαγορευτεί η κυκλοφορία και στον νομό Καρδίτσας, καθώς και στην περιοχή των Φαρσάλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα και στην Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος και νερού σε όλο το εύρος της Μαγνησίας με προβλήματα να εντοπίζονται και στις επικοινωνίες.

Στη δίνη της κακοκαιρίας η Μαγνησία

Σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Βόλου υπάρχει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και διακοπή του νερού, ισχύει ακόμη η απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ υπάρχει απόφαση για την κήρυξη της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας και στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και στις Σποράδες και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Έτσι σήμερα θα παραμείνουν κλειστά καταστήματα, λαϊκές αγορές, θα απαγορεύονται τα delivery, όπως κλειστές θα παραμείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες ενώ κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όσο για το γηροκομείο στο οποίο κατέρρευσε μέρος της παλιάς πτέρυγας δεν υπήρξε κάποιο άλλο πρόβλημα. Έγκαιρα οι  τρόφιμοι του νοσοκομείου απομακρύνθηκαν από το σημείο. Μάλιστα κρίθηκε αναγκαίο από τη διοίκηση του γηροκομείου οι 20 από τους κατάκοιτους τρόφιμους να μεταφερθούν σε κλινικές. Η επιχείρηση αυτή έγινε και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με λεωφορείο και με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Οι υπόλοιποι 74 ηλικιωμένοι παρέμειναν στο γηροκομείο.

Καταστροφές σε υποδομές

Την ίδια ώρα καταγράφονται πολλά προβλήματα με τις υποδομές σε όλη την ανατολική Θεσσαλία, σε όλα τα παράλια. Και στο ανατολικό και στο νότιο Πήλιο οι δρόμοι έχουν αποκοπεί ενώ έχει ζητηθεί η συμβολή του στρατού ώστε να ανοιχτούν οι δρόμοι. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στην περιοχή της Αγίας Λάρισας και στη Σκιάθο όπου έχουν σημειωθεί πλημμύρες σπιτιών και καταστημάτων και προβλήματα στις υποδομές.

Αρτοποιός: Προσοχή από κατοίκους και οδηγούς στις περιοχές που «χτύπησε» η κακοκαιρία

«Επισήμως υπάρχει ένας αγνοούμενος, ο κτηνοτρόφος που παρασύρθηκε από τα νερά. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε όλη την περιοχή και επιχειρούν όπου υπάρχει ανάγκη. Οι αναφορές που υπάρχουν είναι πως το φαινόμενο είναι σε ύφεση, αντιθέτως σε περιοχές που έχει μεταφερθεί το κύμα της κακοκαιρίας, όπως είχαν προδιαγράψει οι ειδικοί, όπως στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή στην Αργολίδα έχουμε έντονα φαινόμενα, το ίδιο και στα Φάρσαλα, στη Λάρισα» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Την προσοχή ζήτησε και την προσοχή των οδηγών, ζήτησε ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε γίνεται υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ενός 4*4 αυτοκινήτου έναντι των συμβατικών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Αρτοποιός πολλά αμάξια τέτοιο τύπου έμειναν χθες αφού μπήκε νερό στον κινητήρα και εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ συμπλήρωσε πως το πιο επικίνδυνο είναι το οδόστρωμα το οποίο ίσως να έχει υποστεί καθίζηση, γεγονός που δεν θα είναι ευδιάκριτο.

Ενώ ζήτησε την προσοχή και όλων των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σημείωσε πως το βράδυ της Τρίτης εστάλη και μήνυμα από το 112 για υπενθύμιση της απαγόρευσης.

Τέλος ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως η Ζαγορά Πηλίου έχει δεχθεί τα μεγαλύτερη ποσότητα νερού, πάνω από 700-800 χιλιοστά νερού και όλο αυτό το νερό όλα τα φερτά υλικά θα κατέβουν προς τα παράλια του ανατολικού Πηλίου όπως είναι ο Αη Γιάννης, τα Ποτιστικά κλπ.

Τέλος για τις διακοπές ρεύματος σημείωσε πως υπήρχαν συχνές διακοπές που γινόταν άμεση αποκατάσταση, στύλοι της ΔΕΔΔΗΕ έχουν υποστεί βλάβες ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των ζημιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χαρακτήρισε τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων που επιχειρούν ακόμη και το να προσεγγίσουν κάποια σημεία.

Συνολικά 1196 κλήσεις έχει λάβει η Πυροσβεστική

Συνολικά 1196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:  

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα.
  • στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων
  • στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα  

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας  ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:

  •  στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  •  στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και
  •  στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων
  • στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα
  • στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα
πλημμύρες112Μαγνησίαπλημμύραειδήσεις τώρακακοκαιρία