Καιρός|06.09.2023 12:41

Κακοκαιρία Daniel: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σποράδες και Δήμοι της Θεσσαλίας

Newsroom

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Τετάρτης, επικαιροποιώντας το προηγούμενο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, καθώς η κακοκαιρία Daniel που ήδη από τη Δευτέρα προκαλεί τεράστια προβλήματα και καταστροφές, αλλά και τον θάνατο τουλάχιστον δύο συνανθρώπων μας, θα συνεχιστεί έως και τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης.

Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα επικίνδυνα φαινόμενα

Πιο αναλυτικά:

  1. Σήμερα Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  2. Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για το κυκλωνικό σύστημα

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για την πιθανότητα το συγκεκριμένο κυκλωνικό σύστημα να σαρώσει την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο τα φαινόμενα θα μεταφερθούν προς τα δυτικά και νότια της χώρας τα επόμενα 24ωρα, ενώ σημείωσε ότι η κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε ακόμα και την ένταση του Ιανού που έδωσε με τον αντίστοιχο μηχανισμό των συγκλίσεων μεγάλα ύψη βροχής.

Πού χρειάζεται προσοχή

Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τις επόμενες ώρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε Χαλκιδική, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Αττική και Βοιωτία, καθώς και ανατολική Πελοπόννησο.

Τόνισε επίσης ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ, ενώ από την Παρασκευή θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση και στη συνέχεια θα επικρατήσουν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Θεσσαλίακακοκαιρίαειδήσεις τώραΠολιτική Προστασίακακοκαιρία Daniel