Καιρός|07.09.2023 23:32

Κακοκαιρία «Daniel»: Τρία 24ωρα υγρής κόλασης σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Πήλιο και Λάρισα - Ολονύχτιες επιχειρήσεις για διάσωση εγκλωβισμένων

Newsroom

Υγρή κόλαση. Αυτό έζησαν για τρία 24ωρα οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρομακτικής κακοκαιρίας «Daniel», η οποία σάρωσε τη χώρα από το βράδυ της Τρίτης έως το πρωί της Πέμπτης. Δρόμοι, σπίτια, καλλιέργειες, ολόκληρα χωριά θάφτηκαν κάτω από τόνους νερού με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ασύλληπτη ποσότητα βροχής, περίπου 750 τόνους νερού ανά στρέμμα! Εκατοντάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν, άλλοι εγκλωβίστηκαν ενώ άλλοι παγιδεύτηκαν. 

Μέχρι στιγμής 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τουλάχιστον 8 αγνοούνται, με τις επιχειρήσεις διάσωσης στρατού και Πυροσβεστικής να μην έχουν σταματήσει και να συνεχίζονται όλη τη νύχτα. Μάχη με το χρόνο για να σωθούν πολλοί κάτοικοι που συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και που κάνουν ανατριχιαστικές εκκλήσεις για βοήθεια. 

«Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι - σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ενημέρωσή του για την κακοκαιρία «Daniel». Συνολικά 1791 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων έχει κάνει μέσα σε τρία 24ωρα η Πυροσβεστική σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε.

Και ενώ οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, εκφράζονται φόβοι για υπερχείλιση του Πηνειού με το 112 να στέλνει μηνύματα προειδοποίησης για τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή κοντά στον ποταμό.

Δεκάδες οι εγκλωβισμένοι: «Ακούμε που φωνάζουν "βοήθεια, πνιγόμαστε"»

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε η κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, Χαρά Πετροπούλου, στο οποίο κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα τρία μέτρα νερού που έχει σκεπάσει το χωριό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, κόσμος ουρλιάζει μέσα στο σκοτάδι ζητώντας κάποια βοήθεια.

«Ακούω φωνές, ακούω γυναικείες φωνές, "βοήθεια, βοήθεια πνιγόμαστε μια βάρκα". Αυτές οι φωνές ακούγονται από το τρίτο δημοτικό κοντά. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν και φωνάζουν απεγνωσμένα μέσα στην ηρεμία του σκοταδιού. Είναι καινούργιες οι φωνές που ακούω» ανέφερε η κάτοικος, ξεσπώντας σε κλάματα.

Την ίδια ώρα μία άλλη κάτοικος στην περιοχή Μεταμόρφωση Καρδίτσας ανέφερε ότι είναι εγκλωβισμένη στο σπίτι της και το ύψος του νερού αυξάνεται διαρκώς ενώ τόνισε πως βρίσκονται 70 άτομα εγκλωβισμένα σε ένα σπίτι.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χωριό Πεδινό, κοντά στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες 400 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι.

«Πώς ζήσαμε - Τελευταία στιγμή μας έσωσε ιδιώτης με βάρκα»

Εν τω μεταξύ, οι μαρτυρίες των κατοίκων που διασώθηκαν από τον Παλαμά Καρδίτσας συγκλονίζουν. Ένας άντρας που σώθηκε μαζί με την μητέρα του περιέγραψε στην κάμερα του OPEN, πώς σώθηκαν τελευταία στιγμή χάρη στη βοήθεια ιδιώτη. «Πώς ζήσαμε, τελευταία στιγμή μας πήρε ένας ιδιώτης με βάρκα».

«Το νερό ήταν δυο μέτρα σωθήκαμε γιατί ένας γείτονας είχε βάρκα» περιέγραψε άλλος διασωθέντας.

Βυθίστηκε στο νερό και η Μεταμόρφωση Καρδίτσας - Εικόνες που προκαλούν θλίψη

Την ίδια ώρα viral έγινε το βίντεο που δείχνει την εικόνα πάνω από την Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Οι ίδιες εικόνες και στον Παλαμά.

 

Ένα αντίστοιχο βίντεο κυκλοφόρησε και για το Βόλο όπου η πόλη καλύφτηκε με τόνους λάσπης. 

 

Φόβοι για υπερχείλιση του Πηνειού - Προειδοποίηση από 112 και δήμο Λάρισας

Το 112 έστειλε ειδοποίηση στους πολίτες που μένουν κοντά ή εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού, ζητώντας τους να απομακρυνθούν λόγω κινδύνου να υπερχειλίσει το ποτάμι.

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού», αναφέρεται.

Η έκτακτη ανακοίνωση του Δήμου

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Διάσωση 195 τουριστών και ντόπιων στο Πήλιο - Ήταν τρεις ημέρες εγκλωβισμένοι

Στη Λάρισα μεταφέρονται 190 τουρίστες από το Πήλιο, το οποίο «έπνιξε» η κακοκαιρία Daniel. Με λεωφορεία μεταβαίνουν σε ασφαλή σημεία, όσοι διασώθηκαν με πλωτά μέσα από τα χωριά της περιοχής.

Με τρία λεωφορεία μεταφέρονται τουρίστες και κάτοικοι από το λιμάνι του Βόλου στη Λάρισα. Εκεί έφτασαν με τρία πλωτά μέσα του Λιμενικού και ένα ιδιωτικό.

«Δεν κινδυνεύσαμε αλλά τρομοκρατηθήκαμε» είπε ένας κάτοικος του χωριού Μικρό, που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα λεωφορεία.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες

Σε ότι αφορά τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, θα κριθεί αν θα λειτουργήσουν αφού πρώτα αξιολογηθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως διαπιστώθηκε παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πήλιο και γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν όσο το δυνατό ταχύτερα.

Τέλος, ήδη έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές, ενώ τη Δευτέρα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα αποζημιώσεων.

πλημμύρεςειδήσεις τώρακακοκαιρίαΘεσσαλία