Καιρός|08.09.2023 17:22

Κακοκαιρία Daniel: Το ύψος της βροχόπτωσης ξεπέρασε κατά πολύ αυτό που καταγράφηκε στον «Ιανό» - Τι δείχνουν οι μετρήσεις του meteo

Newsroom

Τουλάχιστον επτά νεκρούς, αλλά και ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες και δημόσιες υποδομές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel. Τα δεδομένα μιλούν για μια πρωτόγνωρη, φυσική καταστροφή, ενώ οι καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε την ένταση του φαινομένου που έπληξε τη χωρά. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας DANIEL (04-07/09/2023) καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού (17-20/09/2020).

Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης ανήλθε στα 910 mm και καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου, ενώ στον κυκλώνα Ιανό το μέγιστο ύψος βροχόπτωσης είχε καταγραφεί στο Πετρούλι και είχε ανέλθει στα 317 mm. Το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel καταγράφηκε στην Πορταριά Πηλίου και το τρίτο στο Ανήλιο Μετσόβου. 

Να σημειωθεί πως το  Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διευκρινίζει  πως ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων. 

ειδήσεις τώρακακοκαιρία Danielκακοκαιρία Ιανόςκακοκαιρίαβροχόπτωση