Καιρός|11.09.2023 21:11

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Κίνδυνος για ισχυρές κακοκαιρίες το επόμενο διάστημα - Ασύλληπτα ύψη βροχής από την Daniel

Newsroom

Ασύλληπτα ύψη βροχής άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel όπως είπε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζοντας ότι έπεσαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο μετεωρολόγος μίλησε για «εμμονή» πάνω από την περιοχή της Θεσσαλίας και ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες για πολλές ώρες. Πρόσθεσε ότι στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας που υπάρχουν ορεινοί όγκοι εκδηλώνονται συστήματα κακοκαιρίας που δίνουν συνεχόμενες βροχές, χωρίς όμως να υπάρχει τέτοια ένταση.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι η ένταση αυτή σχηματίστηκε με τις καταιγίδες που προέκυψαν από την πλευρά του Αιγαίου. «Είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο και δίνει πολύ μεγάλο όγκο νερού».

Ανησυχία για το επόμενο διάστημα

Ο ίδιος σημείωσε ότι πάνω από την Ευρώπη δημιουργείται μία ατμοσφαιρική κυκλοφορία που τείνει να μας δίνει συνεχώς πιο ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια προς τα νότια.

Αναφερόμενος στη Μεσόγειο, εξήγησε ότι οι θάλασσες λειτουργούν σαν αποθήκες θερμότητας με τα ποσά που κρατούν να μην εκτονώνονται γρήγορα και έτσι η θάλασσα λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας που έχει χάνει με πολύ πιο αργό ρυθμό τα ποσά θερμότητας που έχει αποθηκεύσει.

Αναφέρει επίσης ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτή δεν είναι φυσιολογική για την εποχή και τονίζει ότι οι ψυχρές μάζες που κινούνται προς τα νότια μπορούν να δημιουργήσουν και άλλα παρόμοια ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά.

ΘεσσαλίαΚλέαρχος Μαρουσάκηςπλημμύρακακοκαιρίακακοκαιρία Danielειδήσεις τώραπλημμύρες