Καιρός|26.09.2023 09:48

Κακοκαιρία Elias: Ζημιές από τη χαλαζόπτωση και προβλήματα σε περιοχές που έβρεξε πολύ - Σε επιφυλακή για τις δύσκολες επόμενες ώρες - Πώς θα κινηθεί

Newsroom

Σε συναγερμό είναι η χώρα λόγω της κακοκαιρίας Elias που είναι σε εξέλιξη ενώ από χθες, Δευτέρα, καταγράφονται προβλήματα από τις βροχές, τις καταιγίδες και την έντονη χαλαζόπτωση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή ενώ μηνύματα από το 112 έχουν λάβει οι κάτοικοι σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια.

Ταλαιπωρία για τους οδηγούς και σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στην κυκλοφορία της Νέας και της Παλαιάς Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου, λόγω κατολίσθησης μετά από ισχυρή βροχόπτωση.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο 162° χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πάτρας - Αθήνας, με αποτέλεσμα να κλείσει η παλαιά, αλλά και τμήμα της νέας Ε.Ο. Στην κυκλοφορία έχει δοθεί η αριστερή λωρίδα στο ρεύμα προς Αθήνα.

Πρωτοφανές περιστατικό στα Καλάβρυτα – Τρύπησαν στέγες σπιτιών

Στα Καλάβρυτα υπήρξε πολύ έντονη και πρωτόγνωρη χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χείμαρροι, ενώ όπως μετέδωσε στο Open ο Νίκος Γιαπρακάς, τρύπησαν στέγες σπιτιών, έσπασαν παρμπρίζ αυτοκινήτων ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε καταστήματα.
Μεγάλος όγκος νερού στο Ξυλόκαστρο.

Και στο Ξυλόκαστρο έπεσε πολύς όγκος νερού. Υπολογίζεται πως 170 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέτρησε ο μετεωρολογικός σταθμός, χτες, Δευτέρα. Για περίπου έξι ώρες έβρεχε καταρρακτωδώς ενώ χρειάστηκε να σπάσουν και πεζοδρόμια περιμετρικά της πόλης για ν α διοχετευτεί το νερό προς τη θάλασσα, παρά τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει.

Έντονη βροχόπτωση στη Φθιώτιδα 

Και στη Φθιώτιδα είναι σε επιφυλακή καθώς είναι σε εξέλιξη τα φαινόμενα. Ο δήμαρχος Μακρακώμης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή βρέχει, το βράδυ είχαμε έντονη βροχόπτωση και μας δημιούργησε προβλήματα στο δρόμο Λαμία – Καρπενήσι. Κλείσαμε προσωρινά το δρόμο για να καθαριστεί από πέτρες και φερτές ύλες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπάρχουν συνεργεία του δήμου με τη βοήθεια της περιφέρεια και της πολιτικής προστασίας».

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι στο Πήλιο

Σε κατάσταση επιφυλακής είναι και το Πήλιο, με τους κατοίκους της περιοχής να ανησυχούν για προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει έστω και λίγη βροχή, όπως μεταδίδει ο Αντώνης Τσολναράς από την Πορταριά, στο Open.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους και αναφέρουν πως δεν υπάρχει χρόνος να καθαριστούν όλα τα ρέματα ενώ είναι σε εξέλιξη η κακοκαιρία στη Μαγνησία.

Πλημμύρες στα Τρίκαλα

Μια πολύ δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι και στα Τρίκαλα, με έντονες καταιγίδες οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες σε δρόμους.

Όπως δηλώνει στο trikalavoice.gr ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο οποίος παρέμενε στο αμαξοστάσιο του Δήμου μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, «έπεσαν 60 χιλιοστά βροχής μέσα σε μια ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανταποκριθήκαμε και οι ζημιές που προκλήθηκαν αποκαταστάθηκαν άμεσα».

Η οδός Καλαμπάκας μετατράπηκε σε λίμνη και οδηγοί είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, αναζητώντας εξόδους διαφυγής. Στο κέντρο των Τρικάλων, η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λίμνη την περιοχή της Μπάρας, ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν στην οδό Πατουλιάς και πέριξ αυτή, στην οδό Σατωβριάνδου στα Κουτσομήλια, στην Κονδύλη και σε κεντρικούς δρόμους, μέχρι και τη Δεληγιώργη.

Σκέπασαν σκεπή με μουσαμά στον Παλαμά Καρδίτσας - Ανήσυχοι οι κάτοικοι

Στον Παλαμά Καρδίτσας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κακοκαιρία Daniel, οι κάτοικοι έχουν οχυρώσει τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ Γιάννη Ρήγο.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μετέδωσε το Open από ένα σπίτι όπου οι άνθρωποι έχουν βάλει ένα νάιλον στη σκεπή ώστε σε περίπτωση που πέσουν μεγάλες ποσότητες νερού να μην μπουν μέσα στο σπίτι.


Ενώ έπεσε αρκετό νερό, ευτυχώς δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα ωστόσο οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το επόμενο 48ωρο.

Τονίζεται σε επιφυλακή είναι όλη η Θεσσαλία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, καθώς ακόμα δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές της από τον Daniel.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σημειώνεται πως σε 10.402 ανήλθαν οι κλήσεις που έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.747 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.

«Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας», σημειώνει η Πυροσβεστική σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από χθές το απόγευμα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 48 κλήσεις, ενώ ενέργειες έγιναν σε 15 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε ένα άτομο σε ασφαλές σημείο.

Πιο δύσκολη η σημερινή ημέρα

Μια από τις δυσκολότερες ημέρες θα είναι σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους καθώς η κακοκαιρία Elias θα «χτυπήσει» σφοδρά περιοχές της χώρας έως και το βράδυ με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ήδη προς τα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας από εχθές το βράδυ έχουν πέσει κοντά στους 80 τόνους νερού ανά στρέμμα, όπως στη Μακρακώμη Λαμίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην Αχαΐα. Μάλιστα, η κακοκαιρία θα μας απασχολήσει και τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Πέμπτη.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας - Πού θα ρίξει πολύ νερό

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη «ειδικά στα κεντρικά, δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα θα πέσει αρκετό νερό, συγκεκριμένα από τα νοτιότερα μέρη της Πελοποννήσου έως τα βορειότερα της Θεσσαλίας και από τα πιο ανοιχτά τμήματα του Ιονίου έως τα δυτικά του Αιγαίου θα πέσει πολύ νερό».

Όπως ανέφερε, υπάρχει ένα σενάριο να κινηθεί το βαρομετρικό χαμηλό προς το νότιο Ιόνιο, να συνεχίσει ανατολικά και να περάσει από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας που σημαίνει ότι στο τέλος μπορεί η κακοκαιρία να επηρεάσει και ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. 

Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας

Νέα επικαιροποίηση του έκτακτου καιρικού δελτίου 

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

καταιγίδεςΘεσσαλίαΦθιώτιδακακοκαιρία Eliasχαλάζιειδήσεις τώρακακοκαιρίαβροχές