Καιρός|27.09.2023 14:00

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία Elias: Πρωτοφανή ύψη νερού στην Εύβοια - Εικόνες με πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους χείμαρρους - 112 στη Λάρισα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Κακοκαιρία Elias
Κακοκαιρία Elias
Κακοκαιρία Elias
Κακοκαιρία Elias

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Elias που «χτυπά» από χθες το βράδυ την χώρα μας με ισχυρές καταιγίδες και βροχές. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Βόρεια Εύβοια με τον μετεωρολογικό σταθμό του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να καταγράφει στη Βατερή Ευβοίας 198 χιλιοστά νερού. Οι βροχές και οι καταιγίδες δεν σταματούν σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη ο οποίος εφιστά την προσοχή και τις επόμενες ώρες ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την Κεντρική Στερεά.

Δρόμοι και επιχειρήσεις πλημμύρισαν στην Εύβοια

Στις Ροβιές και στο Μετόχι έχουν πλημμυρίσει σπίτια, στο Μαντούδι ήχησε το 112 με τον δήμαρχο να προειδοποιεί για κινδύνους, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το tvstar, κλειστός είναι ο δρόμος ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι.

Όπως αναφέρει το evima, δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν πάλι στις Ροβιές, η ένταση του νερού παρέσυρε τα πάντα ενώ δρόμοι έχουν κοπεί στα δυο.Η έντονη βροχόπτωση έχει παρασύρει μέχρι και βάρκες στους δρόμους, ενώ οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Προβλήματα και το Δερβένι στην Εύβοια λόγω κατολισθήσεων. Ο δρόμος έχει κλείσει και στο χωριό μεταβαίνει κλιμάκιο της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο evima.gr, «η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περναέι μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό».

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Μάλιστα, μία οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ένα τροχόσπιτο, όπου το νερό είχε ανέβει επικίνδυνα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Έπεσε περισσότερο νερό από τον Daniel

«Ξημέρωσε μια πολύ άσχημη ημέρα στον Δήμο μας. 150 τόνοι νερού ανά στρέμμα έχουν πέσει μέχρι τις 6 το πρωί στο Δυτικό κομμάτι του Δήμου Μαντουδίου σε Λίμνη και Ροβιές. Παρακαλώ τους πολίτες να μην μετακινούνται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις καμένες περιοχές όπως οι Ροβιές και το Μετόχι. Μιλάμε για πολύ νερό, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος καθώς το βουνό κατεβαίνει προς τα κάτω και καταλήγει στη θάλασσα. Ένα μετρό νερό έχει ο δρόμος, όλοι είναι χείμαρροι να μην μετακινείται κανείς» ανέφερε στο OPEN, o δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ενώ είπε πως έχει πέσει πιο πολύ νερό και από την κακοκαιρία Daniel.


Φόβοι για υπερχείλιση του Πηνειού

Έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας που χτύπησε η κακοκαιρία.

Από τις 5:00 το πρωί βρέχει συνεχώς στη Λαμία, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων.

Εξάλλου μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα της Λαμίας, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από την χθεσινή μέρα, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

Μάλιστα χθες προχώρησαν και σε μετακίνηση 10 περίπου οικογενειών από το χωριό Κόμμα, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται πλησίον του ποταμού Σπερχειού, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι μετέφεραν οικόσιτα ζώα και ό,τι μπορούσαν σε ασφαλή σημεία.
Τρίκαλα: Εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε χωριά

Η κακοκαιρία χθες τον βράδυ μετέτρεψε τους δρόμους σε χειμάρρους με αποτέλεσμα να παρασυρθεί γέφυρα και οι κάτοικοι πέντε χωριών να αποκλειστούν. Πρόκειται για τα χωριά Καλογριανή, Χυσομηλιά, Παλιοχώρι, Γλυκομηλιά και Αιδόνα, με μηχανήματα να προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο ώστε να περνούν κάποια οχήματα.

112 στη Λάρισα

Μήνυμα από το 112 έφτασε νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης στους κατοίκους σε Αρμένιο και Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ.

Πρόκειται για προειδοποιητικό μήνυμα που αφορά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή.

Συνάμα καλούνται οι πολίτες σε περιορισμό των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Ανάβυσσος: Υπερχείλισε ρέματος - Μάχη για τη διάνοιξη του

Έκλεισε και ξανάνοιξε η λεωφόρος Αναβύσσου για λόγους ασφαλείας, στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Μάχη για τη διάνοιξή του δίνουν μηχανήματα ώστε να αποφευχθεί κάποια πλημμύρα στην περιοχή.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της σημερινής ημέρας εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.
Τα φαινόμενα, σε πρώτη φάση, θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Αύριο τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

ΘεσσαλίαΦθιώτιδαΕύβοιαΑνάβυσσοςκακοκαιρία Eliasκακοκαιρίαβροχές