Καιρός|04.11.2023 11:45

Κακοκαιρία Ciaran: Προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα - Προβλήματα σε πολλές περιοχές λόγω των έντονων φαινομένων - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Newsroom

Προβλήματα προκαλεί σε αρκετές περιοχές της χώρας η κακοκαιρία Ciaran, καθώς οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις, πλημμύρες ενώ εκκενώνεται προληπτικά και οικισμός στην Αιγιάλεια. Η κακοκαιρία σαρώνει τόσο τη δυτική Ελλάδα, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας με τα φαινόμενα να μετατοπίζονται τις επόμενες ώρες. 

Αρχικά, η Πολιτική Προστασία στην Αιγιάλεια αποφάσισε την προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα μετά την χθεσινή σύσκεψη, λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής.

Στον οικισμό ο οποίος βρίσκεται πάνω από το Εθνικό οδικό δίκτυο, διαμένουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω του ότι η περιοχή έχει καεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα και δεν υπάρχει αρκετή χλωρίδα για να συγκρατήσει τα νερά της βροχής.

Οι κάτοικοι, που ήδη από χθες είχαν ειδοποιηθεί ότι ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακό συγκρότημα λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από το χωριό. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Νίκος Καραΐσκος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ένα νέο κύμα βροχοπτώσεων αναμένεται στην Αιγιάλεια το μεσημέρι του Σαββάτου (4/11), οπότε η μετακίνηση των κατοίκων κρίθηκε σκόπιμη για προληπτικούς λόγους.

Κατολισθήσεις στα Ιωάννινα

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στο Νομό Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή από τη νύχτα.

Ειδικότερα, προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην εθνική οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα σε όλα τα σημεία για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς

Από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς.

Πρόκειται για σημείο στο κέντρο του χωριού Πισοδέρι, όπου ένα μεγάλο τμήμα, ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο κατέρρευσε, ενώ φαίνεται πως έχει ραγίσει και η άσφαλτος στο συγκεκριμένο σημείο.

 

 

Προς το παρόν, έχει τοποθετηθεί σήμανση, ώστε να αποφεύγεται το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου από τους οδηγούς. Σημειώνεται ότι, στον ίδιο δρόμο, σε περίπου 20 χιλιόμετρα απόσταση, έχει καταρρεύσει η μία λωρίδα κυκλοφορίας εδώ και μήνες και έχει τοποθετηθεί φανάρι για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Αποκλεισμένα χωριά στην Καλαμπάκα

Παράλληλα, και χωριά του Δήμου Μετεώρων έχουν αποκλειστεί μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται από τη νύχτα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά έχουν αποκοπεί από την Καλαμπάκα, ενώ στην Κρανιά ο Ασπροπόταμος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Η Κρανιά βρίσκεται στο επίκεντρο των καταστροφών. Βίντεο από την γνωστή ταβέρνα δείχνει το κατάστημα να κατακλύζεται από το ορμητικό ποτάμι.

 

Ζημιές από πτώσεις δέντρων στο Μέτσοβο

Αντίστοιχα, στο Μέτσοβο,  μεγάλα κλαδιά και δέντρα κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Συνεργεία του Δήμου, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν από νωρίτερα την κοπή και την απομάκρυνσή τους.

Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σημειώνονται καταπτώσεις και όσοι κινούνται με οχήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κατάρρευση πρανούς στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής

Παράλληλα, κατάρρευση του πρανούς σημειώθηκε στο 22ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής, στο ύψος του Πισοδερίου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία δεν διακόπηκε και διεξάγεται με τη συνδρομή των αστυνομικών που βρίσκονται επί τόπου. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί σήμανση.

Προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας μεταβαίνει στο σημείο για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία προκαλεί προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Από το λιμένα του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε το πρωϊνό δρομολόγιο του ταχύπλοου καταμαράν Champion jet .

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων αλλά και κάποιων συμβατικών πλοίων.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Καβάλα-Πρίνο και Κεραμωτή-Θάσο.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων που αναμένεται να υπάρξουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μαρουσάκης: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Ο καιρός είναι από το πρωί άστατος προς το κεντρικό Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς να έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο όγκο νερού προς τα ορεινά της Άρτας αλλά προς τα ορεινά των Τρικάλων, στους 80-100 τόνους ανά στρέμμα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν πιο ανατολικά και θα υπάρχουν ισχυρά φαινόμενα προς τις περιοχές της δυτικής και κεντρικής χώρας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις και κεραυνοί.

«Δεν είναι κάτι απλό αλλά ευτυχώς περνάει γρήγορα τον ελλαδικό χώρο και αυτό σημαίνει πως δεν θα έχει έντονη αλληλεπίδραση για να δώσει τους ακραίους όγκους νερού που είδαμε στη Θεσσαλία. Είναι μια κακοκαιρία συνηθισμένη για την εποχή που διανύουμε», τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Από το απόγευμα, ο καιρός θα αρχίσει να καθαρίζει προς το δυτικό τμήμα της χώρας και τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η Αττική δεν θα επηρεαστεί έντονα και μπορεί να υπάρξουν τοπικές βροχές προς το απόγευμα αλλά χρειάζεται προσοχή με τους νοτιάδες που είναι ισχυροί και ο άνεμος θα φτάσει τα 7 μποφόρ.

Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη θα δεχτεί όγκο βροχής χωρίς όμως να υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από αύριο, Κυριακή το πρωί, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν.