Καιρός|17.12.2023 22:12

Χειμώνας τέλος αλλά για λίγο: Αντικυκλώνας φέρνει υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από την επόμενη εβδομάδα

Newsroom

Ένας αντικυκλώνας αναμένεται να επηρεάσει μεγάλος μέρος της Ευρώπης και φέρει υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλάζοντας το χειμωνιάτικο σκηνικό που επικρατεί, σύμφωνα με το Forecast Weather.

Παρότι ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με ένα αρκετά χειμωνιάτικο σκηνικό ακόμα και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης αυτό το Σαββατοκύριακο, τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού δείχνουν ότι όλο αυτό θα ανατραπεί την νέα εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, εξαιτίας της εδραίωσης ενός ισχυρού αντικυκλώνα που θα λειτουργήσει σαν θόλος θερμότητας, καταλήγοντας έτσι οι θερμοκρασίες ακόμα και στα μεγαλύτερα υψόμετρα να κινηθούν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μία περίοδο με απουσία φαινομένων σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, ενώ ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων θα παρατηρηθούν θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για τον μήνα που διανύουμε. Στις πεδινές περιοχές ενδέχεται να παρατηρηθεί ακόμα και το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια της ατμόσφαιρας, αλλά και στην παγίδευση της ρύπανσης στο επίπεδο του εδάφους, δημιουργώντας πυκνές ομίχλες.

Ισχυρός αντικυκλώνας θα επηρεάσει την Ευρώπη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα προκαλώντας υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής

Ο ισχυρός αντικυκλώνας που ήδη επηρεάζει την Δυτική Ευρώπη από το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά στην Κεντρική Ευρώπη, καταλήγοντας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες στην ισοβαρική επιφάνεια των 850hPa (περίπου 1200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), να κινούνται 12 έως 14 βαθμούς πάνω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο.

Ωστόσο, ο ισχυρός αντικυκλώνας σύμφωνα και με τα τελευταία δεδομένα, θα υποχωρήσει μέχρι τις 20 με 21 Δεκεμβρίου, επιτρέποντας ένα ψυχρότερο μέτωπο από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό να προκαλέσει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά στην Βόρεια Ευρώπη. Παρά ταύτα στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής μέχρι και τα Χριστούγεννα, με έμφαση την Κεντρική, την Δυτική και την Νότια Ευρώπη.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι θα επικρατήσουν ξηρές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έως και την ημέρα των Χριστουγέννων, ίσως να έχουμε την εκδήλωση κάποιων βροχοπτώσεων, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα δυτικά τμήματα της Σκανδιναβίας, όπως επίσης στην νότια και την νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου θα σημειωθούν κατά πάσα πιθανότητα και τα πιο αξιόλογα φαινόμενα.

Ευρώπηειδήσεις τώραυψηλές θερμοκρασίεςχειμώνας