Καιρός|29.01.2024 12:10

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία: Οι περιοχές που θα ντυθούν στα λευκά - Πότε εντείνονται τα φαινόμενα

Newsroom

Σε εξέλιξη είναι το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, σύμφωνα με το νεότερο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ. 

Την ίδια ώρα, θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν στο Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Πού θα χιονίσει μέσα στην ημέρα 

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία - Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία - Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Άνεμοι μέχρι και 10 μποφόρ 

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Εντείνονται τα φαινόμενα την Τρίτη 

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Οι χάρτες με την πορεία της κακοκαιρία 

  

Στους χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τη νύχτα της Δευτέρας 29/01 προς Τρίτη 30/01 και το πρωί της Τρίτης 30/01.

Στους χάρτες 3 και 4 παρουσιάζεται το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 31/01.

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Η χώρα χωρίζεται σε 2 τμήματα

Όπως ανέφερε νωρίτερα και ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, η χώρα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά θα έχουμε χιονοπτώσεις και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια. Σήμερα, Δευτέρα, θα είναι περισσότερες οι χιονοπτώσεις, σε περισσότερες περιοχές και το φαινόμενο θα κορυφωθεί αύριο, Τρίτη.

Χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα – Ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο

Λευκό τοπίο θα δουν οι κάτοικοι της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, στη Μαγνησία θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού, αλλά και προς την Βοιωτία ιδιαίτερα τα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Το υψόμετρο της χιονόπτωσης θα είναι περίπου τα 200-300 μέτρα.

Καθώς πάμε λίγο πιο νότια στην Αττική και την Εύβοια τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανεβαίνουν (300-400 μέτρα).

Χιόνια θα δουν και οι κάτοικοι σε Αρκαδία, κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα φτάσουν και στις θάλασσες σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Προσοχή χρειάζεται και στο Αιγαίο, όπου οι βοριάδες θα προσελκύσουν τα επίπεδα θύελλας. Αύριο και την Τετάρτη δεν αποκλείεται να έχουμε και απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο.  

Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα το στρώσει

Όσον αφορά την Αττική, θα έχουμε βροχή ή χιονέρο σε πιο χαμηλό υψόμετρο και τα χιόνια θα εστιάσουν κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και ίσως πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα, δηλαδή από τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, την Άνοιξη  και πιο βόρεια από το απόγευμα – βράδυ και στη συνέχεια.

Οι θερμοκρασίες μάλιστα σε αυτές τις περιοχές ευνοούν την χιονόστρωση από σήμερα το βράδυ και κυρίως αύριο, Τρίτη.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Το κύμα κακοκαιρία δεν θα επηρεάσει τη Θεσσαλονίκη και ίσως υπάρξει χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8-9 βαθμούς.

Την Τρίτη κορυφώνεται το κύμα κακοκαιρίας – Προσοχή στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας

Αύριο, Τρίτη, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος, ο χιονιάς θα κορυφωθεί και θα αγγίζει και ημιπεδινές περιοχές. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προβλήματα σε τμήματα της Εθνική Οδού, που συνδέει την Αττική με τη Λαμία, ιδιαίτερα από το ύψος της Μαλακάσας και πιο βόρεια.

Επίσης, οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν και την Πελοπόννησο και την Αρκαδία, όπου χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή.

Χιόνια θα δούμε και στο ανατολικό Αιγαίο, με ασθενείς χιονοπτώσεις και στον Έβρο, ενώ μεγάλο όγκο χιονιού θα δεχτεί και η Κρήτη στα 600-700 μέτρα.

Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή μέχρι και την Τετάρτη

Στην Αττική, από Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και πιο βόρεια φαίνεται πως μέχρι το πρωί της Τετάρτης θα έχουμε χιονοπτώσεις. Προσοχή χρειάζεται και σε Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Σταμάτα, ‘Ανοιξη, Κρυονέρι, Καπανδρίτη. Μπορεί να υπάρξουν και χιονοπτώσεις μεταξύ Αμαρουσίου – Κηφισιάς αλλά πιθανώς δεν θα οδηγήσουν σε χιονόστρωση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον Κιθαιρώνα καθώς αναμένεται μεγάλος όγκος χιονιού, με μεγάλη διάρκεια.

 

Και μετά... άνοιξη 

Η κακοκαιρία περιορίζεται την Τετάρτη όταν θα εξασθενήσουν και τα φαινόμενα, ενώ το Σαββατοκύριακο μπορεί να δούμε και θερμοκρασίες πάνω από 17-18 βαθμούς Κελσίου

χιονιάςέκτακτο δελτίοχιόνια Αθήναειδήσεις τώραχιόνιακακοκαιρίαέκτακτο δελτίο καιρούέκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού