Καιρός|29.02.2024 17:54

Κακοκαιρία: Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί θα σαρώσουν τη χώρα

Newsroom

Ξεκινά σε λίγες ώρες η επέλαση της κακοκαιρίας η οποία φέρνει στη χώρα με σφοδρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνούς.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, τα έντονα φαινόμενα ξεκινούν απόψε, Πέμπτη, το βράδυ. Το πέρασμα της κακοκαιρίας θα είναι σύντομο καθώς θα διαρκέσει 24 με 36 ώρες ενώ η Αττική και η Θεσσαλονίκη φαίνεται να επηρεάζονται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωση της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα εξελιχτεί ως εξής:

Την Πέμπτη (29-02-24)

Από τις βραδινές ώρες θα επηρεαστούν με βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Την Παρασκευή (01-03-24)

α. Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Από το μεσημέρι θα επηρεαστεί η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και η νότια Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και οι Κυκλάδες.

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο (02/03/24)

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την εξέλιξη των φαινομένων

Το πέρασμα του μετώπου βροχών - καταιγίδων που τοπικά θα έχουν κι ένταση, όπως αποτυπώνεται από το προγνωστικό μας μοντέλο, όπου με τα πιο σκούρα χρώματα είναι οι περιοχές όπου θα δεχτούν μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα.

1. Κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα της αυριανής ημέρας το μέτωπο κακοκαιρίας θα έχει διασχίσει το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και θα εισέρχεται πλέον στο Αιγαίο.

2. Το πέρασμα του μετώπου κακοκαιρίας θα είναι σύντομο με μια χρονική διάρκεια περίπου 24 - 36 ωρών.

3. Μπορεί το πέρασμα να είναι σύντομο, τα φαινόμενα όμως όπως φαίνεται και από τους χρωματισμούς, τοπικά θα εμφανίζουν ένταση και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και μεγάλο αριθμό κεραυνών.

4. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη φαίνεται να επηρεάζονται κοντά στο μεσημέρι αύριο.

5. Το Σάββατο το μέτωπο των καταιγίδων θα περιοριστεί στα πιο ανατολικά τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενίσει με τον καιρό να χαρακτηρίζεται γενικά σαν βελτιωμένος, παρόλα αυτά όμως το σύστημα αυτό κακοκαιρίας επειδή θα εμφανίσει καλή οργάνωση θα αφήσει πίσω του αστάθεια οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τοπικές βροχές αστάθειας.

6. Η Κυριακή θα είναι μια καλή ημέρα και με καλές θερμοκρασίες.

7. Από Δευτέρα απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά.

8. Ο Μάρτης εμφανίζει στα μακροπρόθεσμα στοιχεία καλά σκορ με διαθέσεις να καλύψει μερικά έστω από τα κενά τόσο του Φθινοπώρου όσο και του Χειμώνα που έχουν προηγηθεί και που στην ουσία είναι σα να μην ήρθαν ποτέ με εξαίρεση τις καταστροφικές - φονικές πλημμύρες που επηρέασαν με το καλημέρα του Φθινοπώρου τη Θεσσαλία.

 

κακοκαιρίακαιρός στην Ελλάδακεραυνοίκαταιγίδεςχαλάζικαιρός σήμεραΕΜΥβροχές