Καιρός|31.03.2024 22:11

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Σε ποιες περιοχές θα έχει την περισσότερη αφρικανική σκόνη – Πού θα σημειωθούν 30αρια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Κρήτη-cretapost.gr-gallery
Κρήτη-cretapost.gr-gallery
Κρήτη-cretapost.gr-gallery
Κρήτη-cretapost.gr-gallery
Κρήτη-cretapost.gr-gallery
Κρήτη-cretapost.gr-gallery

Με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης θα κάνει ποδαρικό ο Απρίλιος, καθιστώντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Το κύμα αφρικανικής σκόνης, που ταλαιπωρεί τη γηραιά ήπειρο την τελευταία εβδομάδα, έχει ήδη καλύψει την Ιταλία, την κεντρική Ευρώπη και κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα. 

Πού θα έχουμε 30αρια 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, αύριο Δευτέρα αναμένονται μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης κυρίως στην κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα. Την Τρίτη σταδιακά θα μεταφερθούν στο Αιγαίο προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά. Την Τετάρτη ένα δυτικό βορειοδυτικό ρεύμα θα αρχίσει να απομακρύνει την αφρικανική σκόνη από τη χώρα.

Οι θερμοκρασίες το διήμερο θα θυμίζουν περισσότερο Ιούνιο παρά την καρδία της Άνοιξης. Στην Αθήνα ο υδράργυρος θα αγγίξει έως τους 28-29 βαθμούς Κέλσιου. Στη Θεσσαλονίκη θα αγγίξεις του 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Βοιωτία και τη Θεσσαλία θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κέλσιου τοπικά.

Την Τρίτη το θερμό κύμα θα περιοριστεί στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Οι καιρικές συνθήκες θα αρχίσουν να εξομαλύνονται από την Τετάρτη, ωστόσο η θερμοκρασία θα επιμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για την εποχή.

Σε ποιους συνίσταται προσοχή 

Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται το διήμερο σε  όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Όπως εξήγησε ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος,«Οι υγιείς δεν έχουν να φοβηθούν κάτι», συμπληρώνοντας πως αυτοί που πρέπει να προσέχουν είναι εκείνοι που έχουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και ΧΑΠ

«Είναι αυτοί που γνωρίζουν πως έχουν κάτι και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους», είπε και σημείωσε ότι, άνθρωποι που έχουν «βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή παραπέμπουν στις παραπάνω ασθένειες και αν εμφανιστούν, θα πρέπει να πάνε στο γιατρό».

Ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας,  ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αφού «δεν πρόκειται για χρόνια κατάσταση» και πρότεινε να κάνουμε χρήση μάσκας, γυαλιών ηλίου και να πλύνουμε πλύσιμο τα ρούχα μας επιστρέφοντας το σπίτι. 

Κλέαρχος Μαρουσάκηςαφρικανική σκόνηθερμοκρασίαειδήσεις τώραζέστη