Καιρός|09.05.2024 16:26

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας: Καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Newsroom

Βροχές, τοπικές καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ώρες, με το σκηνικό να θυμίζει κάτι από... φθινόπωρο.

Καταιγίδες χτυπούν από το πρωί στα βόρεια, όμως τα φαινόμενα αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες, κυρίως από το βράδυ.

Αρκετές καταιγίδες προβλέπονται από το πρωί της Παρασκευής και στο νότιο Αιγαίο, όπου πιθανόν να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις, με τα μεγαλύτερα ποσά βροχής στην Κρήτη.

Παράλληλα, η θερμοκρασία μέχρι και την Παρασκευή θα κυμαίνεται σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

Και αφρικανική σκόνη

Την εμφάνισή της έχει κάνει -ξανά- και η αφρικανική σκόνη. Οι κάτοικοι της Αττικής ήρθαν αντιμέτωποι με ένα «θολό» τοπίο για ακόμα μία φορά. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τον Λυκαβηττό με την όψη της Αθήνας να είναι «σκοτεινή», τόσο λόγω της επανεμφάνισης της αφρικανικής σκόνης όσο και των νεφώσεων που έχουν σχηματιστεί στον Αττικό ουρανό.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με το Meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα, Πέμπτη, και αύριο Παρασκευή, ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή, με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού θα είναι η ανατολική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στη μέση τροπόσφαιρα από την Κεντρική Μεσόγειο προς τη Νότια Ελλάδα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου θα είναι:

  • Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 10/05 στα βόρεια τμήματα της Κρήτης είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές.
  • Η πτώση της θερμοκρασίας έως 8-9 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της Τετάρτης 08/05.
  • Η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λασποβροχές σε πολλές περιοχές όπως διακρίνεται και στην παρακάτω ομάδα χαρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης κοντά στην επιφάνεια δεν θα είναι υψηλές.
  • Η ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.
  • Η πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις στο Νότιο Αιγαίο.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

καιρός σήμεραπρόγνωση καιρούαφρικανική σκόνηκακοκαιρίαάστατος καιρόςειδήσεις τώρακαιρός κακοκαιρία Αττική